Business Internaţional

Polonia dereglementează 50 de profesii pentru a crea noi joburi

Polonia dereglementează 50 de profesii pentru a crea noi joburi

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

20.09.2012, 00:03 499

Încetinirea creşterii economice în Polonia determină guvernul să atace birocraţia, acesta intenţionând să dereglementeze 50 de profesii, de la şofer de taxi la avocat şi notar public. Iniţiativa ar crea câteva sute de mii de locuri de muncă, scrie Finan­cial Times.

"Ne aştep­tăm ca aceste măsuri să creeze câteva sute de mii de locuri noi de muncă. Costul afacerilor va scădea şi calitatea serviciilor va creşte", a declarat Jaroslaw Gowin, ministrul Justiţiei.

Iniţiativa lui Gowin este prima din trei proiecte de lege care vizează înlesnirea exercitării unei întregi serii de meserii. Polonia are 380 de profesii reglementate, mai multe decât în oricare alt stat din UE.

Guvernele poloneze promit de mult timp liberalizarea economiei, dar majoritatea planurilor s-au împotmolit din cauza lipsei de voinţă politică şi a rezistenţei birocratice. Deregle­men­tarea a redevenit o prioritate, însă după ce ministerul polonez de finanţe a redus proiecţia de creş­tere economică pentru anul 2014 la 2,2%, de la 2,9%, pe fondul cererii mai mici pe plan intern şi european.

Organizaţia patronală poloneză Lewiatan publică anual o "listă neagră" cu obstacolele de care se lo­vesc afacerile, constatân că puţinele schim­bări pozitive sunt frecvent anulate de reguli noi, dar negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24