Business Internaţional

Portugalia va lua bani de la UE, dar asta nu a împiedicat BCE să ducă dobânda la euro la 1,25%

Portugalia va lua bani de la UE, dar asta nu a împiedicat BCE să ducă dobânda la euro la 1,25%

Premierul demisionar Jose Socrates a încercat până în ultimul moment să evite un ajutor financiar extern, dar a fost împins de la spate de investitori şi de bancherii portughezi.

Autor: Livadariu Andreea

07.04.2011, 23:43 33

Ajutorul financiar ar urma să fie acordat Portugaliei în douăfaze, înainte şi după alegerile pentru un nou guvern, programatepentru data de 5 iunie. "Discuţiile sunt purtate pentru un pachetde 75 de miliarde de euro, însă ar putea creşte la 90 de miliardede euro. Bailout-ul poate fi acordat foarte repede, deoarece actelepregătitoare au fost deja făcute datorită anticipării (de către UE- n.red.) a solicitării Portugaliei", a spus un membru alexecutivului portughez care a dorit să-şi păstreze anonimatul,scrie The Wall Street Journal.

Termenii acordului vor fi "cap de agendă" la întâlnireaminiştrilor de finanţe din UE, care are loc astăzi în Ungaria, amai spus oficialul. "Un lucru este cert: ţările din zona euro nuvor lăsa Portugalia să se înece", a mai declarat sursa dinguvern.

Decizia luată de Portugalia a fost de bun augur pentru băncileportugheze, ale căror acţiuni au crescut cu peste 4%. Dupăanunţarea deciziei de a face apel la mult-amânatul ajutor financiarextern, indicele PSI al bursei de la Lisabona a crescut cu 1,6%,până la 7.940 de puncte. Şi restul burselor europene crescuserăieri până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare.

"Pieţele financiare se aşteptau de mult timp ca Portugalia să iaun bailout", a spus Paul Donovan, analist în cadrul băncii UBS dinLondra. "Ideea a fost acceptată de toată lumea, mai puţin deguvernul portughez", a mai spus Donovan. Dacă în cazul Gre­cieioficialii europeni au negociat câteva luni acor­­darea unuibailout, Irlanda a negociat rapid ajutorul de 67,5 miliarde deeuro, acelaşi lucru aşteptându-se şi în cazul Portugaliei.

Guvernul a încercat să convingă investitorii că poate evita unajutor financiar deşi economia portugheză a crescut cu o ratăanuală de 1% în ultimii zece ani, cel mai scăzut nivel din Europa.Rata şomajului a crescut la 11,1% în al patrulea trimestru din2010, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată din 1998.Totodată, Portugalia şi-a depăşit ţinta de deficit de 7,3% din PIBpropusă pentru anul 2010, deficitul bugetar înregistrat anul trecutfiind de 8,6% din PIB.

Hotărârea executivului de la Lisabona privind ajutorul financiarvine după o serie de evenimente nefavorabile.

Randamentele obligaţiunilor portugheze cu maturitate de doi,cinci şi zece ani au atins valori record de când primul-ministruJose Socrates şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, ca urmare arespingerii de către parlament a unui nou pachet de măsuri deausteritate, al patrulea la număr de la începutul crizei datoriilorsuverane. Faptul că obligaţiuni de 9 miliarde de euro va trebuiplătite în lunile aprilie şi iunie a alimentat aşteptărileinvestitorilor cu privire la nevoia urgentă a Portugaliei de aprimi ajutor financiar.

Analiştii din piaţă se aşteaptă ca Portugalia să fie ultima ţarădin zona euro care face apel la ajutor financiar extern pentru adepăşi criza datoriilor. "Nu ne mai aşteptăm ca vreun alt membru alUniunii Monetare să aibă nevoie de asistenţă financiară", a spusFrancesco Garzarelli, analist în cadrul Goldman Sachs.

"Eu sper ca ţările care iau ajutor financiar de la UE să seoprească aici. Spania are cea mai puternică economie din rândulţărilor PIGS şi prin prisma măsurilor economice adoptate, Spania arputea să se redreseze pe ultima sută de metri", a spus LucianAnghel, economist-şef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO