Business Internaţional

Portugalia vrea sa joace dupa regulile UE

23.12.2004, 00:00 7



Portugalia va implementa o serie de masuri de urgenta pentru a se conforma prevederilor cuprinse in pactul de Stabilitate si Crestere, informeaza Financial Times. Masurile vizeaza depasirea unei "crize serioase", in conditiile in care Comisia Europeana a decis ca o tranzactie cu proprietati in valoare de un miliard de euro nu poate fi considerata venit guvernamental extraordinar.



Pedro Santana Lopes, premierul Portugaliei, a declarat ca va impune masuri speciale in cursul acestei saptamani, pentru a obtine fonduri de 750 milioane euro, de care tara sa are nevoie pana la 31 decembrie pentru a nu incalca pragul impus de deficit.



Guvernul planificase sa obtina venituri extraordinare in valoare de un miliard de euro prin vanzarea sau inchirierea pe termen lung a circa 200 de proprietati de stat. Planul lui Lopes a fost dejucat de presedintele Portugaliei, Jose Sampaio, care a dizolvat Parlamentul si a anuntat alegeri generale anticipate in luna februarie.



De asemenea, decizia Comisiei Europene de a nu admite castigul de pe urma tranzactiei ca venit extraordinar ar putea lasa Portugalia cu un deficit de circa 3,7% din PIB, fata de 2,9%, cat era planificat.



Guvernul, care indeplineste in prezent doar un rol minor, pana la numirea unui nou executiv, nu mai avea autoritatea de a vinde bunuri aflate in proprietatea statului, a declarat Antonio Baga- o Felix, ministrul de finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24