Business Internaţional

Post blestemat? Fostul director executiv de la McDonald's se stinge din viata

18.01.2005, 00:00 20



Compania McDOnald's a anuntat ca Charlie Bell, care a demisionat din functia de director executiv in noiembrie, pentru a se lupta cu cancerul, a murit ieri, in resedinta sa din Sidney, Australia, informeaza CNN Money. Bell, care avea 44 de ani s-a stins din viata la ora 7:30, a declarat purtatorul de cuvant al companiei in Sidney. Acesta a fost si orasul in care Bell si-a inceput cariera la varsta de 15 ani. Existenta sa a fost condusa de motto-ul "Viata nu este o repetitie". Fostul director executiv a lasat in urma sa o sotie, Leonie si o fiica, Alex.



Lider carismatic, consumator declarat al produselor McDonald's, Bell a fost diagnosticat cu cancer la colon la numai cateva saptamani dupa ce a fost numit la conducerea companiei in aprilie. A trecut prin doua operatii si chimoterapie, delegand autoritatea altor directori, inainte sa paraseasca pentru totdeauna postul in noiembrie pentru a se supune unui tratament intensiv. Primul director executiv non american al grupului McDonald's, Bell a fost succesorul lui Cantalupo, care a suferit un atac de cord la mai putin de un an de la numirea in functie. El a fost primul director executiv dupa Fred Turner care a inceput de la munca de jos in McDonald's. In timpul carierei sale de aproape 30 de ani la fast food, Bell a lansat idei noi, precum McCafe, care este in prezent cel mai important brand de cafenele din Australia si Noua Zeelanda.





A inceput pe un post part time



Bell si-a inceput cariera la McDonald's pe un post part time la un restaurant din suburbiile orasului Sideny, avansand rapid. La 19 ani a devenit cel mai tanar manager din istoria companiei, la 27 vicepresedinte si la 29 membru al consiliului director de la McDonald's Australia. Dupa numai doi ani a fost numit la conducerea pietei numarul doi a companiei, Europa, unde trebuia sa revigoreze operatiunile grupului, cererea de carne de vaca fiind afectata de raspandirea bolii vacii nebune.



Considerat favoritul lui Cantalupo, Bell a devenit presedintele si directorul operational al companiei in 2002. In calitate de mana dreapta a lui Cantalupo, Bell a implementat planul sau de revitalizare a vanzarilor grupului de pe piata americana, prin introducerea de noi produse, precum sandwich-urile McGriddles sau salatele, prin imbunatatirea serviciilor si apoi a orelor de functionare.



Bell a fost s-a ocupat de campania publicitara globala "I'm Lovin' It", care a contribuit decisiv la revigorarea vanzarilor.



Cifra de afaceri a crescut continuu sub conducerea lui Bell, in ciuda bolii cu care se lupta, iar actiunile McDonald's au castigat 8 procente pe parcursul celor 7 luni cat a ocupat functia de director executiv.



Grijile legate de stadiul bolii sale au iesit la iveala in momentul in care Bell nu s-a deplasat la Atena pentru a participa la Jocurile Olimpice, sponsorizate de McDonald's. El a absentat si de la conferinta companiei din octombrie si de la o intalnire cu managerii de top programata sa se desfasoare in Sidney in luna noiembrie.



Dupa demisia lui Bell, functia sa a fost preluata de Skinner, care la acel moment a refuzat sa comenteze starea sanatatii predecesorului sau.



Compania a platit 300.000 de dolari (229.000 euro) pentru ca Bell si familia sa sa se intoarca in Australia cu un avion particular special echipat din punct de vedere medical. McDonald's a achizitionat si casa lui Bell din Statele Unite, si s-a obligat sa suporte taxele tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO