Business Internaţional

Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, demisionează în urma unui scandal de corupţie

Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, demisionează în urma unui scandal de corupţie

Autor: Ioana Bojan

17.02.2012, 12:14 2098

Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, care risca să-şi piardă imunitatea în urma unor acuzaţii de prevaricaţiune, a anunţat vineri că demisioneză din funcţie, relatează AFP.

"Încrederea" concetăţenilor mei este afectată. "Din acest motiv, nu mai este posibil să îmi exercit funcţia. De aceea demisionez", a declarat solemn Wulff, un conservator care a fost ales cu dificultate la preşedinţie în iunie 2010, în urma eforturilor cancelarului Angela Merkel.

Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a cerut joi seara ridicarea imunităţii preşedintelui Christian Wulff, în urma suspiciunilor de prevaricaţiune.

Wulff este criticat aspru de la jumătatea lunii decembrie de presa germană, care îl acuză că a profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia inferioară pentru a obţine diverse avantaje financiare, încercând apoi să ascundă aceste afaceri.

Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.

În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta este o autoritate morală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO