Business Internaţional

Problemele cu livrarea Airbus A380 au costat 715 mil. euro

31.07.2008, 18:54 16

Grupul european EADS, compania-mama a Airbus, a anuntat o cifra a castigurilor pentru al doilea trimestru din 2008 situata sub estimarile analistilor, pe fondul intarzierii livrarilor modelului Airbus A380 si al deprecierii dolarului, scrie Bloomberg.
Profitul companiei a crescut pana la 118 milioane de euro, adica 15 centi/actiune, de la 81 de milioane de euro. Analistii estimasera un profit de 388 de milioane de euro. Vanzarile au crescut si ele cu 5%, pana la 9,89 miliarde de euro.
EADS, care va reduce numarul locurilor de munca cu 10.000 si va renegocia contractele cu furnizorii de materie prima, si-a majorat tinta privind reducerea cheltuielilor cu aproape 50%, pana la 3,1 miliarde de euro incepand cu anul 2010. Oficialii grupului au repetat estimarea conform careia Airbus va primi comenzi pentru 850 de aeronave in cursul acestui an. Intarzierea livrarilor modelului A380 a provocat companiei pierderi in valoare de 715 milioane de euro in al doilea trimestru, iar deprecierea monedei americane a dus la o scadere cu 700 de milioane de euro a profitului.
"Cifrele sunt, de fapt, destul de bune; Airbus a mers bine", a spus Zafar Kahn, analist la Societe Generale in Londra.
Valoarea actiunilor EADS a scazut cu 41 de centi, adica 3,2%, pana la 12,26 euro/ actiune la bursa din Paris, conferind companiei o valoare de piata de 10 miliarde de euro. Actiunile au avut o scadere totala de 44% in cursul acestui an. Airbus a livrat 245 de aeronave in primele sase luni ale acestui an, cu patru mai mult decat compania rivala, Boeing, si a acumulat comenzi pentru 487 de noi avioane, cu 12 mai mult decat competitorul sau.
Scaderea dolarului reduce si ea valoarea fiecarei vanzari facute de Airbus, atunci cand aceasta este transformata in euro.
"Pentru a-si mentine gradul e competitivitate, EADS trebuie sa abordeze problema deprecierii dolarului", a spus directorul executiv al companiei, Louis Gallois, care a adaugat ca planul anuntat anul trecut, de reducere a cheltuielilor, a fost deja pus in aplicare. Cu toate acestea, nu s-a specificat care sunt sectoarele in care se vor face reducerile de costuri. Conform estimarilor oficialilor grupului, profitul inainte de scaderea taxelor si dobanzilor pentru anul 2008 va fi de 1,8 miliarde de euro.
"In vreme ce acesta este un pas inainte, suntem in cautarea unor indicatii manageriale asupra masurilor specifice pe care compania le poate lua", a spus analistul Morgan Stanley, Rupinder Vig, intr-un comunicat adresat investitorilor.
Zafar Khan a afirmat ca EADS a atins deja o cifra a profitului inainte de plata impozitelor si dobanzilor de 1,2 miliarde de euro pentru anul in curs, ceea ce inseamna ca grupul ar putea depasi estimarea anterioara.
Fiecare scadere de 10 centi a valorii dolarului sterge un miliard de euro din castigurile companiei, conform declaratiei oficialilor companiei, pentru ca pretul aeronavelor este fixat in dolari, iar majoritatea costurilor EADS sunt raportate in euro. In cursul ultimelor 12 luni, dolarul a pierdut 12% in fata monedei europene. EADS nu a reusit sa vanda un numar de fabrici din Franta si Germania in cursul acestui an, pentru ca eventualii cumparatori nu voiau sa achizitioneze fabricile si sa fie platiti de Airbus in dolari.
In luna mai a acestui an, Airbus a anuntat amanarea termenului de livrare pentru modelul A380 cu inca trei luni, in conditiile in care intarzierile au atins deja doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO