Business Internaţional

Procesul impotriva magnatului Hodorkovski se apropie de final

29.03.2005, 00:00 11


Procurorii din cazul Hodorkovski vor decide soarta magnatului rus, informeaza Financial Times. Ei vor stabili suma pe care acesta o are de platit pentru evaziune fiscala si frauda, precum si perioada pe care o va petrece in inchisoare.


Cazul a fost cheia razboiului impotriva companiei Iukos si a actionarilor sai. Ca urmare a taxelor impuse, in valoare de 27,5 miliarde de dolari (21,3 miliarde de euro), compania a pierdut anul trecut cea mai importanta unitate de productie, Iuganskneftegaz.


Asadar, Iukos, firma pe care a infiintat-o si a condus-o Hodorkovski, este acum in pragul falimentului. Investitorii, care ajunsesera sa considere compania petroliera drept cea mai promitatoare afacere a Rusiei, au fost foarte surprinsi.  Iukos spune ca asaltul asupra sa a fost cerut de Kremlin, care dorea pedepsirea lui Hodorkovski pentru ambitiile sale politice.


Cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata pe vremuri de Forbes la 15 miliarde de dolari (11,6 miliarde de euro), a fost arestat acum 18 luni, impreuna cu partenerul sau minoritar, Platon Lebedev. Curtea a stabilit in cazul primului despagubiri in valoare de 2,2 milioane de dolari (1,7 milioane de euro), in timp ce Lebedev trebuie sa plateasca doar 600.000 de dolari, (460.000 de euro), relateaza The Moscow Times. Amandoi risca in schimb 10 ani de inchisoare in cazul condamnarii. Ei au negat insa in repetate randuri acuzatiile ce li se aduc cu privire la privatizarea firmei Apait, din 1994.


Se pare insa ca aparut si un al treilea suspect, Andrei Krainov, fostul director al unei companii implicate si ea in afacerea Apait.


Prietenii si colegii lui Mihail Hodorkovski au hotarat sa plateasca ei statului despagubirile. "Avocatii mei m-au informat ca un grup de prieteni au decis sa plateasca in locul meu si al lui Lebedev", a declarat in fata juriului fostul director al Iukos, vinerea trecuta.


Oferta a venit imediat dupa condamnarea la inchisoare pe viata a lui Alexei Pichugin, acuzat de crima si complicitate la crima. Seamana uimitor cu oferta primita cu ceva timp in urma de Vasili Sakhnovski, care a fost tinta unor acuzatii similare. El a fost condamnat la doar un an de inchisoare datorita intelegerii incheiate cu procurorii inainte de finalul procesului. Curtea a interpretat plata drept admiterea vinovatiei.


Totusi, nu s-a decis inca daca plata despagubirilor le va readuce libertatea lui Hodorkovski si Lebedev.


"Cei ce trebuie sa hotarasca soarta celor doi vor avea in vedere aceasta propunere, insa nu se stie inca daca va fi acceptata", au declarat pentru The Moscow Times surse apropiate apararii.


Dar nici in urma acestei intelegeri Hodorkovski ar putea sa nu scape. El a fost acuzat in decembrie, anul trecut, si de spalare de bani. Condamnarea i-ar putea aduce alti 10 ani in spatele gratiilor. alina.vasilica@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24