Business Internaţional

Procesul lui Mihail Hodorkovski va incepe pe 16 iunie

10.06.2004, 00:00 9



Criza din jurul marii companii petroliere rusesti Iukos se apropie de marea confruntare, dupa ce o instanta din Moscova a stabilit ziua de 16 iunie pentru inceputul procesului principalului actionar, Mihail Hodorkovski, acuzat de frauda si evaziune fiscala.



Curtea de Justitie din districtul Mescianschi a decis, in urma unei audieri desfasurate cu usile inchise, ca Hodorkovski sa fie judecat impreuna cu asociatul si prietenul sau Platon Lebedev.



"Curtea a luat decizia corecta de a judeca impreuna cele doua cazuri, deoarece Lebedev si Hodorkovski au aceleasi capete de acuzare", a declarat avocatul lui Hodorkovski, Genrih Padva.



Unii activisti pentru drepturile civile considera ca procesul va fi doar de fatada. Sperantele pentru o intelegere in afara justitiei intre Hodorkovski si guvern au disparut cu desavarsire. Hodorkovski poate primi pana la 10 ani de inchisoare daca este gasit vinovat.



Analistii cred ca judecarea impreuna a celor doua cauze reprezinta o mica victorie pentru aparare.



"Aceasta inseamna ca nu pot depune marturie unul impotriva celuilalt", considera Kaha Kiknavelidze, analist firma de investitii Troika Dialog.



Hodorkovski, aflat in arest preventiv din luna octombrie, este implicat in cel mai important proces al unei personalitati publice de dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991. De mai multe ori s-a speculat ca prabusirea lui Hodorkovski a fost orchestrata de Kremlin, care l-a supectat pe cel mai important dintre noii oligarhi rusi ca isi foloseste averea uriasa impotriva guvernului.



Arestarea lui a provocat caderea actiunilor Iukos - cotate acum mult sub nivelul din momentul arestarii -, care datoreaza statului taxe in valoare de 3,4 miliarde dolari.



Arestarea lui Lebedev, in iulie anul trecut, acuzat si el de frauda si evaziune fiscala, a fost primul semnal al problemelor pentru Iukos. Dintre principalii sase actionari ai companiei, Hodorkovski si Lebedev se afla sub acuzatie, altul a fost deja condamnat, iar trei au parasit tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24