Business Internaţional

Profesorii slovaci de limbi straine prefera business-ul

20.09.2005, 19:25 19

Profesorii slovaci care sunt foarte bine pregatiti in predarea limbilor straine in scolile primare si gimnaziale spun totusi ca meseria de profesor ar fi ultima optiune pe care ar alege-o, relateaza publicatia The Slovak Spectator.

Priceperea lor in ceea ce priveste limbile straine, in special limba engleza, ii face sa astepte salarii foarte mari in domeniul afacerilor.

Meseria de profesor este una din cele mai prost platite din Slovacia, iar pentru a stimula angajarile legale ale profesorilor de limba engleza si germana, Ministerul Educatiei a scazut in 1990 nivelul de calificare a profesorilor. Astfel, pentru a deveni profesor de limbi straine, o diploma universitara nu mai este astazi obligatorie, iar promovarea unui simplu test de limba iti confera dreptul de a profesa in scoli.

Cu toate ca aceasta initiativa s-a dorit a fi initial pe termen scurt, Ministerul a decis prelungirea ei. Criticile nu au ezitat sa apara, astfel, rezultatele slabe din ultima perioada au fost motivate prin slaba pregatire a cadrelor didactice.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au afirmat ca in situatia in care vor ridica nivelul acestor conditii, scolile nu vor mai putea oferi elevilor ore de limbi straine.

"Lipsa de profesori de limbi straine nu reprezinta doar o problema a scolilor din Slovacia, ci este una generala in intreaga Europa", aminteste un reprezentant al ministerului. In cazul in care nu vom continua pe aceeasi linie, vom pierde si acest numar de profesori", adauga acesta.

Cresterea salariilor ar putea fi singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Salariul mediu al unui profesor din Bratislava este de 363 de euro pe luna, in timp ce in sfera afacerilor castigul mediu este de 518 euro. Astfel, exista riscul ca tinerii sa se orienteze asupra unor domenii mult mai interesante si mai bine platite.

In concluzie, Ministerul Educatiei se confrunta cu o situatie dificila. Dupa spusele unui inspector scolar, chiar si absolventii de universitati pedagogice prefera sa-si inceapa cariera in cu totul alte domenii, cele din sectorul comercial fiind, de obicei, cele mai cautate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24