Business Internaţional

Profitul BNP urmeaza trendul pietelor de capital

07.05.2004, 00:00 12



BNP Paribas, a doua banca din Franta, a inregistrat pe primul trimestru cel mai ridicat nivel al profitului din ultimii trei ani, pe fondul cresterii pietelor de capital care au influentat veniturile societatilor de brokeraj si castigurile din plasamente.



Profitul net a crescut la 1,26 miliarde euro, fata de 926 milioane euro in perioada similara a anului trecut. Analistii asteptau un profit de 999 milioane de euro, potrivit Bloomberg.



Castigurile celor de la BNP Paribas au crescut trei trimestre consecutiv pe masura ce banca si-a extins activitatea, in principal in Statele Unite, si a marit comisioanele pentru operatiunile de management de capital. Cresterea de 44 procente pe care a avut-o indicele Dow Jones din martie 2003 s-a resimtit si in cadrul bancilor europene precum UBS AG, Deutsche Bank AG si Credit Suisse Group.



Actiunile BNP au pierdut 0,1 euro, ce reprezinta 2% din valoare, la 51,05 euro la bursa din Paris, capitalizarea bursiera a bancii ajungand la 46,2 miliarde euro. La nivelul intregului an, actiunile BNP au crescut cu 2,2%, ramanand in urma principalului sau rival, Credit Agricole SA, care a crescut cu 12%.



In luna februarie, BNP a decis sa cumpere Community First Bankshares Inc. din Dakota de Nord pentru 1,2 miliarde $ precum si USDB Bancorp cu sediul in California, pentru suma de 245 miloane $, in urma planului de a se extinde in vestul Statelor Unite.



Baudouin Prot, presedintele bancii, a declarat intr-un interviu: "Inceputul anului a fost marcat de o tendinta expansionista. Achizitiile in curs de desfasurare din S.U.A. si Europa vor mari amploarea operatiunilor grupului, in concordanta cu obiectivele noastre de crestere."



Profitul in crestere al BNP se datoreaza si veniturilor exceptionale ale companiei in suma de 397 milioane de euro, mai mari cu 65% fata de anul trecut, datorate vanzarii a 10% din actiunile constructorului francez Eiffage SA pentru 161 milioane euro.



Dupa achizitia Community First in martie, banca are in planurile sale alte operatiuni de cumparare, potrivit presedintelui Prot. BancWest Corp., divizia din California a grupului, a raportat o crestere de 11% a profitului la 113 milioane $.



Rivalii europeni au in vedere, deasemenea, o eventuala extindere pe piata nord-americana. Principala divizie din Statele Unite a Royal Bank of Scotland, Providence, a fost de acord sa preia pachetul majoritar de actiuni al Citizens Financial Group cu sediul in Rhode Island pentru 10,5 milarde $. Aceasta miscare a facut din Royal Bank of Scotland a opta banca din S.U.A.



BNP a cumparat 10,85 milioane de actiuni proprii, aproximativ 1,2% din totalul actiunilor, cu aproape 537 milioane de euro, la un pret mediu de 19,45 euro, potrivit Bloomberg. Suma reprezinta o treime din suma alocata pentru cumpararea propriilor actiuni de pe piata de capital pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO