Business Internaţional

Profitul Citigroup a fost injumatatit de criza subprime

16.10.2007, 21:38 8

Citigroup, care si-a majorat provizioanele legate de pierderile din imprumuturi cu 2,24 miliarde de dolari (1,58 miliarde de euro), a anuntat o scadere a profitului net pana la 2,38 miliarde de dolari (1,68 miliarde de euro) in perioada iulie-septembrie, de la 5,51 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut, scrie International Herald Tribune. .
In trimestrul trei, veniturile au crescut cu 6%, pana la 22,66 miliarde de dolari (15,99 mld. euro), de la 21,42 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.
Rezultatele au inclus un castig brut de 729 de milioane de dolari (514,36 milioane de euro) obtinut in urma vanzarii de actiuni ale firmei Redecard.
Excluzand castigul legat de vanzarea de actiuni Redecard si achizitiile, veniturile Citigroup au scazut cu 3% pana la circa 20,8 miliarde de dolari (14,68 mld. euro). Cifra se afla sub estimarile analistilor, ce indicau venituri de 21,76 miliarde de dolari.
Rezultatele au fost usor mai bune decat anticipase Citigroup initial. Pe 1 octombrie, banca americana avertizase ca profitul sau pe trimestrul trei va scadea cu aproximativ 60%.
"A fost un trimestru foarte slab, chiar si in contextul problemelor de pe pietele de credit si a creditelor subprime", a declarat Charles Prince, presedinte si CEO al Citigroup. "Declinul profitului a fost in mare parte generat de divizia de instrumente financiare cu venit fix, unde performantele din acest trimestru au fost cu mult sub asteptarile noastre", a adaugat Prince.
Conform unor rapoarte, Citigroup si alte mari banci intentioneaza sa sprijine piata titlurilor bazate pe ipoteci si alte investitii prin crearea unui fond care va achizitiona pana la 100 de miliarde de dolari (70,56 miliarde de euro) din datorii.
Citigroup a anuntat reorganizarea managementului grupului ca urmare a pierderilor suferite pe piata subrime.
Astfel, seful diviziei de tranzactii, Thomas Maheras, se retrage din functie, precum si unul dintre coordonatorii unitatii de active cu venituri fixe, Randy Barker, potrivit directorului general al Citigroup, Chuck Prince.
De asemenea, Geoffrey Coley, care conducea divizia de active cu venituri fixe alaturi de Barker, va fi transferat pe o alta pozitie in cadrul grupului. In acest timp, Vikram Pandit a fost promovat, obtinand o functie de conducere a tuturor afacerilor institutionale derulate de Citigroup.
Pandit, care a condus divizia de titluri de valoare institutionale la Morgan Stanley, s-a alaturat echipei Citigroup anul acesta. Promovarea lui Pandit este considerata o incercare a lui Prince de a consolida grupul la nivel de top management, pe fondul criticilor tot mai accentuate privind lipsa unui succesor cu sanse reale pentru functia de director general, potrivit Financial Times.
Jamie Forese, seful diviziei de actiuni internationale, a fost promovat pe o pozitie de coordonare a operatiunilor pe piata de capital si in domeniul bancar, alaturi de Michael Klein. Cei doi vor fi subordonati lui Pandit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO