Business Internaţional

Profitul GSK sufera din cauza genericelor

27.07.2004, 00:00 17



GlaxoSmithKline, grupul farmaceutic anglo-american, urmeaza sa anunte o scadere drastica in termenii profitului pentru al doilea semestru al acestui an. Rezultatele nesatisfacatoare sunt efectul competitiei acerbe de pe aceasta piata, unde GSK resimte concurenta produselor generice, informeaza Financial Times. Desi acest fenomen a fost evident in ultimele luni, cifrele raportate de GSK pe ultimul trimestru au conturat efectele reale ale fenomenului.



Analistii asteapta ca profitul brut al companiei sa scada cu mai mult de 20 de procente, pana la un nivel de 1,54 mld. $, in conditiile deprecierii dolarului. Actiunile GSK, al caror pret era de peste 20 lire sterline la inceputul lui 2001, valoreaza acum mai putin de 11 lire.



Compania spera ca rezultatele sale sa se amelioreze in al patrulea trimestru, iar profitul la final de an sa se situeze cel putin la nivelul din 2003.



Atentia investitorilor se va indrepta catre rezultatele pentru Advair, tratamentul de astm care este momentan cel mai bine vandut produs al GSK sI a carei evolutie ca vanzari este cruciala pentru companie.



Conform analistilor de la Deutsche Bank, "exista un trend descendent al ritmului de crestere pentru Advair in ultimele trimestre". Aceasta incetinire a evolutiei vanzarilor a aparut in ciuda faptului ca tratamentul a fost recent aprobat pentru copii si fumatori, doua dimensiuni ce pot deveni esentiale pentru profitul asteptat de pe urma Advair.



Declinul profiturilor GSK va spori presiunea asupra conducerii manageriale care trebuie sa dovedeasca ca noua gama de produse farmaceutice aflate inca in stadiul de cercetare vor deveni in scurt timp succese de piata. Pana in prezent, compania a esuat in a-I convinge pe investitori de potentialul acestor noi produse.





Mylan Laboratories se extinde



MYLAN Laboratories, al doilea producator din industria farmaceutica americana de medicamente generice, intentioneaza sa achizitioneze compania King Pharmaceuticals Inc., pentru a-si extinde cota pe piata produselor de marca. Tranzactia este evaluata la 4 mld. $, relateaza Bloomberg.



Conform termenilor operatiunii, actionarii King vor primi 0,9 actiuni Mylan pentru fiecare actiune detinuta, ceea ce corespunde unui pret de 16,66 dolari/actiune.



In trimestrul patru al anului fiscal, incheiat la 31 martie, profitul Mylan a crescut cu mai putin de 2% fata de intervalul corespunzator al anului precedent, la 74,9 milioane de dolari (27 centi/actiune), iar veniturile i-au scazut cu 6%, la 333,4 milioane de dolari.



In schimb, King a consemnat o pierdere de 111,1 milioane de dolari (46 centi/actiune) in primul trimestru, in timp ce veniturile i-au scazut cu 14%, la 290,6 milioane de dolari.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24