Business Internaţional

Profitul Société Générale a crescut de şase ori

Autor: Traian Terzianm

16.02.2011, 23:40 24

Profitul Société Générale, al doilea cel mai mare creditorfrancez, a crescut de patru ori în ultimul trimestru din 2010 caurmare a redresării diviziei ruse şi a unor writedown-uri (reduceriale valorii contabile a activelor) mai mici, scrie Bloomberg.

Profitul net al băncii, prezentă în România prin intermediulBRD, a crescut în trimestrul patru la 874 de milioane de euro, faţăde 221 mil. euro cu un an în urmă. Profitul pe 2010 a crescut deşase ori, până la 3,92 mld. euro.

Frederic Oudea, directorul executiv al băncii, mizează peredresarea diviziei din Rusia, neprofitabilă din 2009, pentru aatinge ţinta de profit anual de 6 miliarde de euro până în2012.

"Anul trecut am iniţiat un proces de transformare radicală petermen lung. Suntem determinaţi să continuăm cu acest plan şi săatingem ţinta de profit pentru anul următor", a declarat Oudea.Acţiunile Société Générale au crescut cu 2,04 euro, la 50,90 euro,fiind tranzacţionate la 50,88 euro - cel mai ridicat nivel dinultimul an. Astfel, valoarea de piaţă a băncii a ajuns la 37,6miliarde de euro.

Divizia rusă a avut un profit de 13 milioane de euro în celde-al patrulea trimestru al lui 2010, comparativ cu un an în urmăcând aceasta a înregistrat pierderi de 58 de milioane de euro,potrivit unei prezentări de pe site-ul băncii.

"Mai mult de un sfert din profitul total al băncii pe 2010 sedatorează ţărilor emergente, majoritatea din centrul şi estulEuropei, care au o creştere economică mult mai ridicată decât înFranţa", a spus Jean Pierre Lambert, analist al companiei Keefe,Bruyette & Woods (KBW).

SocGen, care deţine a doua mare bancă listată din Egipt, senumără printre cele mai expuse bănci europene faţă de Africa deNord, regiune zguduită în prezent de proteste împotriva regimurilorautoritare. Băncile franceze aveau la sfârşitul lui septembrie oexpunere de 52,3 miliarde de dolari faţă de Algeria, Egipt, Libia,Maroc şi Tunisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO