Business Internaţional

"Oracolul petrolului" de la Goldman Sachs spune ca aprecierea pretului titeiului nu se va opri mai jos de 200 de dolari pe baril

"Oracolul petrolului" de la Goldman Sachs spune ca aprecierea pretului titeiului nu se va opri mai jos de 200 de dolari pe baril

Pretul ridicat al carburantilor i-ar putea determina pe americani sa se orienteze spre masinile hibrid, spun analistii

23.05.2008, 21:25 19

Murti isi aminteste socul provocat de cresterea accentuata a pretului petrolului in deceniul opt al secolului trecut, dar de data aceasta el previzioneaza o situatie mult mai dificila: in scurt timp petrolul ar putea ajunge la 200 de dolari pe baril, scrie International Herald Tribune.
Analist la Goldman Sachs, acesta nu este insa foarte ingrijorat de perspectivele aprecierii pretului petrolului, estimand ca o asemenea situatie i-ar putea determina, in cele din urma, pe americani sa se indrepte spre o eficientizare a consumului.
Murti a devenit, in ultimii ani, unul dintre cei mai cunoscuti analisti de pe piata tranzactiilor cu petrol, previziunile sale starnind de foarte multe ori mirare in randul economistilor si al investitorilor. Acum cativa ani, multi dintre economisti au luat in ras predictia acestuia privind depasirea pragului de 100 dolari pentru un baril de petrol. Atitudinea acestora s-a dovedit insa gresita. In acest moment, pretul petrolului stabileste record dupa record, depasind saptamana aceasta pragul de 130 de dolari/baril.
Analistul argumenteaza ca cererea puternica pentru titei va determina o continuare a cresterii pretului, acesta urmand sa se mentina peste
100 dolari/baril si in urmatorii trei ani. Altii, in schimb, considera ca am putea asista la o prabusire brusca a pretului in conditiile in care speculatorii se vor retrage de pe piata. Dar calculele pesimiste efectuate de Murti in martie si reconfirmate recent au capacitatea de a pune pe oricine pe ganduri: in conditiile in care petrolul ar ajunge la 200 dolari, pretul benzinei va atinge 6 dolari/galon (1,58 dolari/litru).
Pentru Murti o asemenea situatie nu ar fi chiar atat de dezastruoasa, in conditiile in care acesta detine, nu una, ci doua automobile hibrid. "De fapt sunt anti-petrol", a declarat acesta, adaugand ca "una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta Statele Unite este tocmai dependenta fata de petrol".
Acesta nu este insa singurul care estimeaza o apreciere a pretului petrolului. Miliardarul american Boone Pickens, presedintele fondului de hedging BP Capital, declara recent ca petrolul ar putea ajunge, anul acesta, la 150 de dolari/baril. Dar majoritatea analistilor nu sunt inca siguri de directia in care se va indrepta pretul titeiului, cel putin pe termen scurt. Unii spun chiar ca preturile vor cobori la
70 dolari/baril pana la sfarsitul lui 2008.
Expertii nu par sa cada de acord nici in ceea ce priveste efectele cererii in raport cu nivelul de productie, dar nici in ceea ce priveste recentele speculatii de pe piata tranzactiilor cu materii prime. Oricum, analistii din segmentul petrolier s-au inconjurat deodata de o aura similara celei a analistiilor din domeniul tehnologic in anii '90.
"Este la moda sa faci analize despre acest segment", a declarat Kevin Norrish, analist la Barclays Capital, institutie care a inceput sa estimeze o accelerare a pretului petrolului cam in aceeasi perioada cu Goldman Sachs.
"Iar in incercarea de a atrage atentia, oamenii vin cu tot felul de cifre", a adaugat el.
Astfel de activitati sunt insa relativ recente. In anii '90, cercetarea pe segmentul pietei petroliere era un domeniu restrans. Si asta in conditiile in care majoritatea analistilor considerau ca pretul barilului de petrol va ramane pentru totdeauna in jurul valorii de 15-20 de dolari.
In momentul in care preturile ar fi depasit semnificativ acest nivel, expertii estimau fie o suplimentare a productiei, fie o reducere a consumului, actiuni ce ar fi generat revenirea preturilor in limitele "normale". Dar, la sfarsitul anilor '90 multe dintre companiile petroliere au inceput sa anunte ratarea tintelor de productie. Iar Murti a inceput sa studieze efectele care au facut posibila criza petroliera din anii '70.
Murti - care si-a inceput cariera in cadrul Petrie Parkman&Company, companie achizitionata de Merrill Lynch in 2006 - a fost rezervat in ceea ce priveste estimarile evolutiei pretului petrolului. In 2004, acesta si-a dat insa seama ca avem de-a face cu o criza de productie si a avertizat asupra unei aprecieri semnificative a pretului.
In 2005, acesta previziona ca barilul de petrol ar putea ajunge la 105 dolari pe baril, generand valuri de soc pe piata. Aceasta previziune a starnit critici din partea investitorilor si a economistilor, care considerau ca astfel se incearca o manipulare a pietei in beneficiul Goldman.
La reuniunea anuala a bancii, presedintele de atunci al Goldman si actual secretar al trezoreriei americane Henry Paulson i-a luat insa apararea lui Murti, declarand ca "si traderii nostrii au fost la fel de surprinsi de aceste previziuni ca toti ceilalti", declara atunci Paulson, mentionand ca divizia de cercetare si cea de tranzactionare sunt doua entitati diferite.
Peste timp, previziunile lui Murti s-au dovedit corecte, petrolul depasind in februarie pragul de 100 de dolari/baril. Iar asta a determinat majoritatea investitorilor sa apeleze la expertiza lui Murti.
"Chiar daca nu esti de acord cu punctul lor de vedere, cel mai important aspect este credibilitatea foarte mare de care se bucura Goldman", a declarat Nauman Barakat, vice-presedintele Macquire Futures USA. "Exista o multime de traderi care actioneaza ghidandu-se dupa estimarile bancii", a adaugat el. Murti respinge insa sugestiile potrivit carora ar influenta semnificativ evolutia preturilor de pe piata.
De asemenea, el este unul din categoria analistilor care considera ca productia de petrol va ramane la un nivel scazut o buna perioada de vreme ca urmare a factorilor geopolitici. Acesti analisti spun ca preturile vor continua sa creasca, in principal, datorita productiei slabe din statele care nu fac parte din OPEC. Cei care estimeaza o prabusire a preturilor pun accentul asupra existentei unor rezerve importante de petrol, dar care sunt ignorate de ceilalti.
Insa, in timp ce pretul petrolului a inregistrat cresteri semnificative pentru o perioada lunga de timp, consumatorii americani de-abia au inceput sa-si reduca cheltuielile pentru carburanti.
Iar scaderea consumului ar putea pune presiune asupra pretului petrolului, care astfel s-ar prabusi.
Pretul ridicat al petrolului, spune Murti, "reprezinta un semnal puternic pentru consumatori, care ar trebui sa se orienteze spre automobile eficiente din punctul de vedere al consumului de carburanti sau sa reduca consumul de energie".
Washingtonul ar trebui sa puna mai mult accentul asupra producerii de energie nucleara sau sa adopte o serie de stimulente fiscale care sa incurajeze oamenii sa cumpere masini hibrid, considera acesta.
Desigur, daca autoritatile i-ar asculta sfatul, analistii din segmentul petrolier ar deveni intr-o buna zi doar istorie. Asta nu-l deranjeaza insa pe Murti. "Cel mai bun lucru care s-ar putea intampla in urmatorii cincisprezece ani ar fi acela ca lumea sa nu mai aiba nevoie de analisti pe segmentul petrolier", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO