Business Internaţional

Randamentele obligaţiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei ating noi recorduri

 Randamentele obligaţiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei ating noi recorduri

Autor: Marius Oncu - Mediafax

18.07.2011, 21:04 844

Randamentele obligaţiunilorItaliei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins luninoi maxime record de la intrarea acestor state în zona euro, caurmare a extinderii crizei datoriilor suverane, transmiteBloomberg.

Grecia, Irlanda şi Portugalia auurcat la niveluri record în privinţa randamentelor obligaţiunilorpe doi ani, în timp ce în cazurile Spaniei şi Italiei au fostatinse noi maxime la finanţările pe termen lung, respectiv zeceani. Randamentul cerut la titlurile Greciei pe doi ani a urcat cu1,63 puncte procentuale, la 34,7%.

Totodată, randamentulobligaţiunilor germane, considerate investiţii sigure, ascăzut.

Preşedintele Băncii CentraleEuropene, Jean-Claude Trichet, a reafirmat că se opune uneirestrructurări a datoriei Greciei, în contextul pregătirilor pentrureuniunea de joi a liderilor europeni la Bruxelles. Bursele auscăzut din cauza temerilor că băncile europene ar putea fi nevoitesă atragă capital de până la 80 de miliarde de euro în urmatestelor de stres.

"Se pare că nu vom vedea o soluţieimediată la criza datoriilor, aşa că investitorii preferă să rămânăprecauţi, situaţie care se reflectă în obligaţiunile germane. Nuexistă un motiv anume pentru evoluţia Italiei şi Spaniei. Esteextinderea crizei", a afirmat Kornelius Purps, analist la UniCreditMunchen.

Randamentul obligaţiunilor pe zeceani ale Italiei a urcat cu 0,19 puncte procentuale, la 5,95%, pânăla 14:08 GMT, după ce a atins pe parcursul zilei un maxim de 6,03%,peste recordul anterior, de 6,02%, înregistrat săptămâna trecută.Randamentul de 6,03% este cel mai ridicat din 1997. Randamentultitlurilor italiene pe doi ani a urcat cu 0,31 puncte procentuale,la 4,53%.

Obligaţiunile Spaniei au consemnato majorare de 0,22 puncte a randamentului, la 6,29%, după ce auatins un maxim de 6,37% pe parcursul şedinţei de luni.

Randamentele la doi ani pentruGrecia, Irlanda şi Portugalia au atins niveluri record de laintrarea acestor state în zona euro, de 34,7%, 23,31%, respectiv20,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO