Business Internaţional

Reacţii prudente în lume. Guvernele încearcă să liniştească pieţele: "Avem încredere în SUA"

Reacţii prudente în lume. Guvernele încearcă să liniştească pieţele: "Avem încredere în SUA"

Autor: Iulian Anghel

06.08.2011, 19:42 385
Franţa
Francois Baroin, ministrul francez aleconomiei, este primul responsabil european care a reacţionat latrăznetul retrogradării ratingului datoriei suverane a SUA. El adat asigurări, potrivit Le Figaro: "Franţa are totală încredere însoliditatea economiei americane şi a fundamentelor sale ca şi îndeterminarea guvernului american de a pune în practică planul care a fostaprobat de Congres în aceastăsăptămână".
Japonia
Japonia, cel de-al doilea mare deţinătorstrăin al datoriei americane, a anunţat că politica sa de a investiîn titlurile SUA rămâne neschimbată, în ciuda scăderiiratingului.
"Încrederea noastră în titlurileTrezoreriei americane şi a atractivităţii lor ca investiţii nu seva schimba din cauza acestei acţiuni", a declarat un responsabiljaponez citat de Dow Jones Newswires. Japonia care caută acum printoate mijloacele să frâneze apreciarea monedei naţionale faţă dedolarul american nu are niciun interes să vândă active în dolaripentru că acest lucru nu ar face decât să întărească yenul,comentează Dow Jones Newswires.
Coreea deSud
În Coreea de Sud înalţiresponsabili ai Ministerului de Finanţe au ţinut astăzi o reuniunede urgenţă pentru a analiza consecinţele scăderii ratingului SUA.Dar Guvernul a pus în gardă faţă de orice reacţieexcesivă.
"Nuavem de ce să fim prea neliniştiţi pentru economia şi finanţelenoastre", a declarat viceministrul finanţelor YimJong-Yong.
Australia
ÎnAustralia primul ministru Julia Gillard, citată de The Australian,a îndemnat pieţele la calm: "În aceeaşi vreme, două mari agenţii,Moody's şi Fitch, continuă să crediteze economia americană cu AAA.Cred că oamenii trebuie să ia în considerare totalitateafaptelor".
Indonezia
În Indonezia, un purtător decuvânt al al preşedinţiei a susţinut: "Într-o anume măsură este oatenţionare fată de SUA, anume ca ele să se concentreze cuseriozitate asupra problemelor lor economice. Avem încredere încapacitatea lor de a o face".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO