Business Internaţional

Eroarea de 2.000 de miliarde de dolari: Surse suţin că în raportul S&P cheltuielile SUA au fost umflate

Eroarea de 2.000 de miliarde de dolari: Surse suţin că în raportul S&P cheltuielile SUA au fost umflate

Autor: Mediafax

06.08.2011, 14:18 1085

Administraţia Obama a atacat credibilitateaS&P, după ce agenţia a redus ratingul SUA, de la "AAA" la"AA+", susţinând că a găsit "o eroare de 2.000 de miliarde dedolari".

S&P a fost nevoită să elimine cifra respectivă din analizaagenţiei, după ce oficialii Trezoreriei au descoperit că estimărileprivind cheltuielile discreţionare ale Statelor Unite erau cu 2.000de miliarde dolari prea ridicate, au declarat surse apropiatediscuţiilor.

"O decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeşte dela sine", a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei.

S&P a redus la AA+ ratingul pe termen lung al SUA,pentru prima dată în istorie, din cauza îngrijorărilor cuprivire la deficitul bugetului şi datoriile SUA. Perspectivaratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilăretrogradare în următoarele 12-18 luni.

Celelalte două mari agenţii, Moody's şi Fitch, au menţinut în aceastăsăptămână ratingul de credit la SUA al "AAA".

Săptămâna trecută, Partidul Democrat şi Partidul Republican auelaborat un plan, susţinut şi de CasaAlbă, privind creşterea plafonului de îndatorare şireducerea deficitului bugetar, pentru evitarea intrării SUA înîncetare de plăţi.

Acordul permite majorarea plafonului deîndatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu2.100-2.400 de miliarde de dolari, în trei trepte succesive. Noulplafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperinecesarul de împrumuturi al statului până în 2013. Totodată,programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliardede dolari pe o perioadă de zece ani.

Pe fondul temerilor privind o nouă intrare în recesiune,preşedintele SUA, Barack Obama, a dat vineri asigurări că economiaamericană îşi va reveni din criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO