Business Internaţional

Recesiunea economica ii forteaza pe imigrantii polonezi din Irlanda sa se intoarca la salariile mici din Est

09.11.2008, 15:44 57

In urma extinderii catre est a Uniunii Europene, in 2004, Irlanda si-a deschis larg granitele ca sa primeasca valul de muncitori proveniti din fostele state comuniste, in incercarea de a-si mentine ritmul record de crestere economica. Acum insa, starea in care se afla economia tarii ii face pe tot mai multi imigranti sa se gandeasca la intoarcerea acasa, scrie Bloomberg.

Numarul de persoane care vor parasi Irlanda anul viitor il va depasi cu siguranta pe acela al imigrantilor, pentru prima data in ultimii 14 ani, potrivit Institutului pentru Cercetare Economica si Sociala de la Dublin. Cel mai pronuntat exod se va inregistra in randul celor aproximativ 170.000 de muncitori care au intrat in tara in ultimii patru ani si care provin in majoritate din Polonia, dar si din alte state est-europene.
"Este o situatie extrem de grea", spune Artur Kawczynski, in varsta de 30 de ani, dupa ce a fost concediat in urma cu 10 zile din postul pe care il ocupa intr-o fabrica din Galway, un oras de pe coasta de vest a Irlandei. "I-am sunat deja pe prietenii mei din Polonia ca sa intreb care sunt posibilitatile de lucru acolo", a adaugat el.
Imigrantii precum Kawczynski sunt cei care au sustinut puternic dezvoltarea spectaculoasa inregistrata in ultimii ani pe segmentul industrial si imobiliar irlandez, care a facut ca economia tarii - una dintre cele mai dinamice din Europa de Vest - sa se dubleze intr-un singur deceniu.
La momentul actual insa, turbulentele de pe piata financiara globala au trimis tara cu o populatie de 4,4 milioane de locuitori in prima perioada de recesiune din ultimele doua decenii.
In acelasi timp, rata somajului a atins maximul ultimilor 11 ani. In Polonia insa, cresterea economica se mentine in continuare la un nivel cu putin peste 5%.
Cel putin 30.000 de imigranti au parasit deja Irlanda in ultimul an, in 2009 urmand sa plece alte aproximativ 35.000 de persoane, potrivit estimarilor lui Jim Power, economist-sef la Friends First, o companie de asigurari cu sediul in Dublin. Economia tarii s-a contractat cu 0,5% in trimestrul doi si cu 0,3% in primul trimestru al lui 2008.
"Oamenii au inceput sa reactioneze la schimbarile care se produc in economie", a declarat Power, adaugand ca "intr-o tara de dimensiuni reduse precum Irlanda, pentru care contributia imigrantilor a fost atat de importanta, fenomenul este cu siguranta mult mai vizibil decat intr-o economie mai mare, precum cea a Marii Britanii.
Polonezii au schimbat fata Irlandei. Barurile din aceasta tara au inceput sa vanda bere fabricata in Polonia, pe langa marcile locale specifice, iar macelarii fac reclama carnatilor polonezi si carnii de porc, in aceeasi masura in care promoveaza carnea de vita, specifica Irlandei.
Aproape 1,2 milioane de polonezi au emigrat in Marea Britanie si Irlanda din 2004 pana in prezent, potrivit Centrului de relatii internationale, situat in Varsovia. Krystyna Iglicka, care lucreaza ca profesoara la centru, estimeaza ca 400.000 dintre acesti oameni se afla in pericol sa isi piarda slujbele.
"Atunci cand am ajuns in Irlanda, situatia era complet diferita", a afirmat Damian Sasiak, in varsta de 25 de ani, care a emigrat din Polonia cu patru ani in urma. "Imi amintesc ca am reusit o data sa imi schimb slujba de trei ori in aceeasi zi, insa situatia este mult mai dificila acum", a adaugat el. Sasiak estimeaza ca numarul polonezilor care participa la petrecerile pe care le organizeaza a scazut cu o treime, la o medie de 350 de persoane, deoarece tot mai multi imigranti aleg sa plece.
Acum cateva saptamani, Chaplins, un bar cu tematica poloneza situat intr-o zona centrala a Dublinului, lansat in urma cu doi ani, a fost inchis. Initial, Chaplins, care era deschis trei nopti pe saptamana, oferea clientilor bere poloneza ca Zvwiec si transmitea pe ecranele situate in local meciuri ale echipelor de fotbal din Polonia, care participau la campionatele nationale, potrivit lui George Bourke, managerul barului situat in apropierea bancilor de pe raul Liffey. "Imediat ce oamenii au inceput sa nu mai suporte situatia si sa plece acasa, afacerea mea s-a dus pe apa sambetei", a spus Bourke, adaugand ca "existau nopti cand in local se aflau doar doi oameni".
Zagloba, un alt bar polonez situat peste rau de Chaplins, nu mai serveste feluri de mancare traditionale precum "pierogi", gogosi umplute, si "golabki", un fel de sarmale, dupa ce in ultimele luni s-a inregistrat o scadere a vanzarilor cu aproape 30%, potrivit Renatei Nowak, managerul localului.
"Irlanda se afla in declin, in timp ce economia Poloniei este in crestere", spune Slawka Gruzewska, in varsta de 23 de ani, angajata ca steward la Ryanair in Dublin si care se afla la bar. "Polonia va fi noua Irlanda in cele din urma", a adaugat ea.
In Irlanda, 16% din numarul total de locuri de munca sunt detinute de imigranti, potrivit lui Power, economistul de la Friends First, in timp ce din posturile oferite de industria de catering, o treime sunt ocupate de straini. In sectorul constructiilor situatia este similara, 16% din angajatii din aceasta industrie fiind imigranti.
"Toate aceste sectoare ale economiei vor pierde multe locuri de munca in urmatorii doi ani", a declarat Power, adaugand ca "oamenii vor incepe sa se intoarca acasa sau sa se indrepte catre alte locuri unde economia functioneaza mai bine".
Guvernul polonez tinteste o crestere economica de 5,1% in acest an si in cel care urmeaza, pe fondul investitiilor masive in infrastructura rutiera, al cresterii consumului si construirii de noi blocuri pentru apartamente si cladiri de birouri. Rata somajului s-a injumatatit in Polonia, ajungand la nivelul de 9% in ultimii doi ani. In schimb, somajul se afla in crestere in Irlanda, sectorul constructiilor fiind cel mai afectat, dupa ce activitatea de profil a inregistrat un declin de 18% in luna septembrie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Rata de finalizare a locuintelor irlandeze se va reduce cu 45% in 2008, din cauza preturilor in scadere ale proprietatilor imobiliare, potrivit companiei de brokeraj imobiliar Davy, considerata cea mai mare firma de profil din Irlanda, cu sediul in Dublin.
Nu toata lumea planuieste insa sa plece. Salariul mediu pe ora in Polonia ajunge la 3,8 euro (4,78 de dolari), aproximativ un sfert din nivelul inregistrat in Irlanda, potrivit Institutului economic IW din Cologne, Germania.
"Exista o multime de locuri de munca in Polonia, insa banii nu sunt atat de multi", este de parere Piotr Czyzewski, in varsta de 34 de ani, care se ocupa de obtinerea de credite imobiliare pentru polonezii din Irlanda care doresc sa isi cumpere o locuinta acasa.
De pe urma declinului economic au de castigat cel putin cativa polonezi stabiliti in Irlanda. Jolanta Czarnecka conduce o companie de turism in Dublin, ducandu-i pe compatriotii sai sa vada cele mai pitoresti regiuni ale Irlandei.
"Clientii mei povestesc ca vor sa vada aceasta tara in acest moment, deoarece peste doua luni urmeaza sa plece", afirma Czarnecka, in varsta de 35 de ani, care conduce agentia Jolanta's Magic Tours, adaugand ca "polonezii se duc acasa de Craciun fara sa stie daca se vor mai intoarce vreodata aici".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO