Business Internaţional

Rechizitoriul incomplet amana procesul lui Hodorkovski

01.06.2004, 00:00 25

Garzi bine inarmate l-au condus vineri pe Mikhail Hodorkovski, unul din fondatorii companiei ruse Iukos, la o curte de judecata din districtul Meschansky pentru o audiere preliminara in cadrul celui mai controversat proces al Rusiei din perioada post - sovieta, scrie The Moscow Times.
Totusi, ceea ce trebuia sa fie o sedinta scurta, s-a intins pe durata mai multor ore, deoarece procurorii au esuat in doua randuri sa furnizeze o versiune completa a celor sapte capete de acuzare aduse impotriva lui Khodorkovsky.
Cand judecatorul Irena Kolesnikova a intrebat acuzatul daca a citit toate acuzatiile aduse impotriva lui, avocatii sai au raspuns "nu", deoarece o pagina lipsea din documentatia de 800 pagini prezentata initial. Apoi, dupa ce Kolesnikova a cerut procurorilor sa aduca o copie completa, acestia s-au intors cu o versiune din care lipseau patru pagini, potrivit lui Anton Drel, unul din avocatii apararii.
Kolesnikova, care ulterior a prezidat si audierea in cazul lui Platon Lebedev, partenerul de afaceri al lui Hodorkovski, era asteptata sa decida asupra a doua chestiuni: data de incepere a procesului lui Hodorkovski, si daca acesta ar trebui judecat impreuna cu Lebedev, asa cum avocatii celor doi miliardari cerusera. Din cauza faptului ca procurorii nu au fost pregatiti si a unei cereri venite din partea unui oficial de la adiministratia financiara federala din Rusia, care a solicitat mai mult timp pentru a studia acuzatiile, Kolesnikova a amanat audierea pentru data de 8 iunie.
Accesul publicului la audierea de vineri a fost interzis, politistii nepermitand jurnalistilor sa-i puna intrebari lui Hodorkovski, care a intrat in cladirea tribunalului cu mana dreapta legata de cea a unei garzi, in timp ce in mana stanga avea o punga de plastic in care se afla o sticla de apa.
Temerile in crestere ale investitorilor legate de o posibila intrare in stare de faliment a companiei Iukos au determinat o noua scadere a bursei din Rusia. Indicele RTS a pierdut aproximativ 5%, actiunile Iukos conducand scaderea. Titlurile companiei au scazut cu 10% pana la 7,60 dolari/actiune - ceea ce reprezinta o pierdere mai mare de 20% pe parcursul a doua sedinte.
Pierderea de 235 de puncte a indicelui RTS pe parcursul acestui trimestru reprezinta cea mai slaba performanta din lotul de 51 de indici bursieri principali urmariti de Bloomberg. In primul trimestru al anului, indicele RTS ocupa pozitia a doua in topul celor mai performanti indici.
Analistii considera ca ingrijorarea investitorilor a crescut in legatura cu posibilitatea ca statul rus sa trimita cea mai mare companie petroliera a tarii in faliment. Saptamana trecuta, oficialii Yukos au avertizat ca aceasta companie s-ar putea sa fie insolvabila pana la sfarsitul anului daca va fi fortata sa plateasca taxele de 3,4 mdl. dolari. In opinia analistilor, pozitia statului fata de acest conflict a fost interpretata de piata ca o incercare a autoritatilor de la Kremlin pentru dobandirea unui mai mare control asupra companiilor mari.
"Oamenii si-au pierdut increderea in Rusia din cauza perceptiei asupra evenimentelor din jurul Iukos. Este ca o boala contagioasa", a spus Stephen O'Sullivan, director al departamentului de cercetare de la United Financial Group.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24