Business Internaţional

Redresarea Airbus este incetinita de dolarul slab

12.05.2008, 18:09 16

Airbus a intrerupt discutiile cu un al doilea furnizor cu privire la vanzarea fabricilor europene de aeronave in contextul reducerii accesului la creditare si deprecierii dolarului american, scrie International Herald Tribune.
Situatia, care survine pe fondul temerilor privitoare la noi amanari in livrarea aeronavei A380, ameninta sa reduca si mai mult rezervele financiare ale EADS, compania-mama a Airbus, chiar in momentul in care aceasta spera sa-si extinda prezenta in America de Nord prin intermediul achizitiilor, arata analistii.
"Faptul ca nu vor vinde aceste fabrici nu-i va duce la faliment, dar ii va lasa cu datorii mai mari si lichiditati mai mici decat si-ar fi dorit daca totul ar fi mers conform planului."
Airbus si EADS au declarat ca negocierile cu Groupe Lateco?re cu privire la vanzarea a doua fabrici Airbus au esuat dupa ce ambele parti au determinat ca "nu se poate ajunge la o solutie viabila in intervalul dorit, in special din cauza climatului financiar dificil".
Sindicatele franceze se opusesera vanzarii fabricilor, in care lucreaza aproximativ 4.500 de oameni.
Latecoere declara ca incearca sa finalizeze o majorare de capital de 300 de milioane de euro pentru a finanta achizitiile fabricilor in momentul in care negocierile au esuat.
Acesta reprezinta al doilea esec recent al Airbus in a vinde capacitati de productie. In martie, compania invoca volatilitatea pietei si scaderea dolarului pentru intreruperea discutiilor cu MT Aerospace, o divizie a OHB, pe care o desemnase anterior drept cumparatorul sau favorit pentru fabricile germane din Nordenham, Varel si Augsburg. Fabricile au impreuna aproximativ 6.000 de angajati.
Airbus a anuntat ca se asteapta sa incheie in urmatoarele saptamani discutiile cu grupul britanic din domeniul ingineriei GKN cu privire la vanzarea fabricilor sale de aripi din Filton, Anglia, cat si discutiile cu un ofertant al carui nume nu a fost dezvaluit pentru fabrica din Laupheim, Germania.
Planul de vanzare a sapte fabrici reprezinta o parte importanta a unui ambitios plan de restructurare anuntat in februarie 2007, program menit sa aduca reduceri de costuri de 2,1 miliarde de euro anual pana in 2010 si care ar urma sa implice eliminarea a 10.000 de locuri de munca.
EADS a anuntat recent ca nu se asteapta ca intreruperea discutiilor din Franta sau Germania sa-i afecteze actualele proiectii privitoare la profitul operational din acest an, ce indica un nivel de aproximativ 1,8 miliarde de euro si nici tinta legata de reducerile de costuri pe acest an, de putin peste 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO