Business Internaţional

Republicanii au elaborat un proiect energetic pentru a stimula economia

18.11.2003, 00:00 10



Parlamentarii republicani din SUA au prezentat un proiect energetic masiv, stipuland facilitati fiscale de circa 20 miliarde de dolari, despre care sustin ca va crea locuri de munca si va mari productia de petrol, gaze naturale, carbune si energie nucleara.



Proiectul, elaborat in cea mai mare parte in secret de republicani, este mai costisitor decat versiunea precedenta, care propunea beneficii de 16 miliarde de dolari pentru industria energetica.



Republicanii au recunoscut majorarea costului, dar au apreciat ca este un pret mic de platit pentru un pachet de masuri in sectorul energetic care ar crea aproape un milion de locuri de munca in SUA.



In schimb, parlamentarii democrati au semnalat ca facilitatile fiscale si alte prevederi ale proiectului vor costa aproximativ 115 miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu si ca infiintarea de noi locuri de munca ar dura cativa ani.



O comisie speciala a Senatului si a Camerei Reprezentantilor se va reuni luni pentru a dezbate si finaliza legislatia. Desi este probabil ca intreaga Camera a Reprezentantilor sa aprobe proiectul marti, senatorii democrati au amenintat sa prelungeasca discutarea prevederilor sale in Parlament pentru a obstructiona adoptarea proiectului daca acesta contine prea multe beneficii pentru industrie.



Proiectul de lege, care se intinde pe aproape 1.200 de pagini, include stimulente pentru toate tipurile de energie.



Companiile de petrol si gaze vor beneficia de o prevedere care micsoreaza redeventele pentru forarea de puturi in terenurile concesionate de SUA in Golful Mexic. De asemenea, ele vor dispune de garantii la rambursarea creditelor si de alte forme de asistenta pentru a construi un gazoduct din Alaska pana in centrul SUA, proiect evaluat la 20 miliarde de dolari.



In plus, propunerea legislativa promoveaza sursele de energie alternativa.



Proiectul nu contine, insa, masuri pentru asprirea standardelor americane din sectorul carburantilor auto sau pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, chiar daca prevede o reducere cu cateva mii de dolari a impozitului datorat pentru achizitiile de automobile care functioneaza pe baza de hidrogen sau au motoare care utilizeaza electricitate si benzina.



Pe de alta parte, proiectul impune guvernului majorarea cu 50% a rezervelor petroliere pentru cazuri de urgenta ale SUA, la 1 miliard de barili, ceea ce ar permite economiei americane sa suporte mult mai bine o eventuala intrerupere a importurilor de petrol.



Casa Alba si-a afirmat sprijinul pentru proiectul legislativ republican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO