Business Internaţional

Restructurare in conducerea Home Depot

17.10.2006, 13:41 21

Scaderea profiturilor retailerului american a generat nevoia de schimbare in echipa manageriala.
Home Depot, una dintre cele mai importante retele americane de bricolaj, a declansat un proces de restructurare manageriala prin care directorul executiv, Bob Nardelli, se va implica mai mult in operatiunile companiei, conform Financial Times.
Carol Tome, director financiar si angajata a Home Depot de 11 ani, a fost insarcinata de asemenea cu un nou set de responsabilitati, intre care departamentul serviciu clienti si administrarea punctelor de desfacere, intarindu-i astfel pozitia de potentiala succesoare a lui Nardelli.
Restructurarea a venit ca o reactie a companiei la scaderea cifrelor de vanzari si la deprecierea actiunilor la bursa. Procesul a presupus eliminarea a doi directori din conducerea manageriala care il distantau pe Nardelli de operatiunile zilnice.
Planurile de expansiune ale companiei americane includ intrarea in domeniul vanzarilor angro a materialelor de constructii. De asemenea, se planuieste penetrarea pietei de retail chineze, dovada fiind zvonurile din presa asiatica in ceea ce priveste achizitia de catre Home Depot a unui lant de magazine "do-it-yourself", Home Way. Home Depot nu a furnizat nici un comentariu. Atat Home Depot, cat si alti retaileri de profil au trecut prin momente dificile anul acesta in urma incetinirii pietei imobiliare care a atras dupa sine si o diminuare a vanzarilor magazinelor de bricolaj.
In luna august, Nardelli a anuntat o investitie de 350 de milioane de dolari pentru extinderea lantului de 2.100 de magazine, cu scopul de a-si imbunatati cota de piata. "Schimbarile anuntate astazi si recentele noastre investitii ne vor ajuta sa depasim obstacolele generate de slabirea economica din urmatoarele luni", declara Nardelli.
Conform noii structuri manageriale, cei cinci directori regionali din SUA, Mexic si Canada ii vor raporta direct lui Nardelli, in conditiile in care, pana acum, raspundeau in fata vicepresedintelui executiv, Carl Liebert, acesta parasind compania alaturi de Bill Lennie, vicepresedinte de vanzari.
Anul acesta, Nardelli a avut de infruntat nemultumirea manifestata de unii investitori, ceea ce a dus la o reducere a pachetului sau salarial, unul dintre cele mai mari din America, pe fondul devalorizarii actiunilor.
Home Depot a fost una dintre companiile americane cu cea mai spectaculoasa ascensiune in anii '80 si '90, evoluand de la o cladire cu trei etaje in 1979 la al doilea cel mai important retailer de pe teritoriul Statelor Unite. Dezvoltarea activitatii a continuat si in perioada in care Nardelli a preluat conducerea in 2000, venind de la General Electric, chiar daca performantele companiei au fost intrecute de cele ale lantului de magazine Lowe's, principalul rival.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO