Business Internaţional

Ritmul cu care băncile europene reduc personalul s-ar putea dubla anul viitor

Ritmul cu care băncile europene reduc personalul s-ar...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2013, 20:15 681

Băncile europene, care au eliminat 140.000 de locuri de muncă din 2011 până în prezent, îşi vor reduce în continuare personalul cu un ritm chiar dublu anul viitor faţă de cel din ultimii doi ani în rândul consultanţilor şi dea­lerilor, potrivit unor companii de recrutare intervievate de Bloomberg.

Analiştii au aver­tizat că ritmul disponi­bili­ză­rilor ar putea ajunge la 5% anul viitor, iar cei mai pesi­mişti cred că acesta ar putea fi dublu, de 15%, comparativ cu 2011-2013, în condiţiile în care problemele eco­nomice vor afecta co­misioanele încasate de bănci.  

Din 2011 băncile europene au eliminat 7% din posturile de consultant şi dealer. Băncile europene au rămas în urma celor din americane cu reducerea gradului de îndatorare la nivelul cerut de noile reguli internaţionale şi de aceea sunt nevoite să renunţe la active. În acelaşi timp, stagnarea economiilor erodează comisioanele încasate din afacerile de investment banking şi de consiliere privind fuziunile. În aceste condiţii, băncile ar putea fi nevoite să elimine şi mai multe locuri de muncă anul viitor, să renunţe la divizii întregi şi să cedeze din cota de piaţă. „Deoa­rece se concentrează pe reducerea ponderii datoriei în capital, băncile europene pierd din cota de piaţă în favoarea celor ame­ricane“, a ex­plicat Philippe Bo­de­reau, analist la PIMCO, cel mai mare fond de administrare de venituri fixe din lume.

Cele mai mari bănci europene cu afaceri globale, inclusiv Deutsche Bank din Germania şi Barclays din Marea Britanie, au raportat scăderea cu 13% a veniturilor din afaceri de investment banking în al treilea trimestru.

Spre comparaţie, la cele mai mari bănci americane declinul a fost de 9%.

Deutsche Bank a anunţat ieri că intenţionează să iasă din afacerile de trading cu materii prime.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO