Business Internaţional

Rodrigo Rato a fost numit in postul de director general al FMI

04.05.2004, 00:00 15



Rodrigo Rato, fostul ministru de finante al Spaniei, va fi numit astazi in functia de director al Fondului Monetar International, in urma votului consiliului directorilor din institutie. Rato ii succede lui Horst Kohler, un sustinator al tarilor in curs de dezvoltare, care a facut apeluri repetate la o marire a importantei voturilor acestora in deciziile Fondului, arata Financial Times.



Inca de la crearea sa in anul 1945, impreuna cu Banca Mondiala, conducerea acestor doua institutii a reflectat structura puterii in sistemul economic international de dupa razboi.



In timp ce SUA a pastrat controlul asupra Bancii Mondiale, avand si un rol decisiv in functionarea Fondului, functia de conducere a apartinut reprezentantilor Europei de Vest.



Cu toate ca nominalizarea lui Rato nu semnaleaza sfarsitul acestei situatii, evenimentele ce au precedat candidatura sa precum si procedurile adoptate pentru asigurarea sprijinului din partea membrilor arata ca SUA si UE vor acorda mai multa importanta celorlalte tari in luarea deciziilor importante.



In cursa pentru fotoliul de director, Rato s-a conturat a fi cel mai puternic candidat, fapt semnalat de sustinerea primita din partea unor oficiali extrem de influenti, precum cea a premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker.



Ascensiunea lui Rato, venit din sanul Partidului Popular de centru dreapta, a fost posibila si datorita faptului ca marile puteri, Germania, Franta si Italia, nu si-au lansat in cursa un candidat puternic.



Sprijinul acordat de Europa si Statele Unite confirma numirea in functie a Rato in defavoarea lui Mohamed El-Erian, celalalt candidat, un vechi membru al FMI care ocupa in prezent functia de responsabil cu managementul portofoliului in cadrul Pimco.



Numirea oficiala se va face in cadrul unei conferinte de presa ce se va desfasura la Madrid, iar Rato va prelua atributiile postului sau in luna iunie.



Intr-un interviu acordat publicatiei ce apartine FMI, Kohler, principalul candidat la alegerile prezidentiale din Germania, a spus ca declaratiile reprezentantilor fondului nu sunt in concordanta cu realitatile actuale. Voturile tarilor cu piete emergente si al tarilor cu un nivel de trai scazut nu mai reflecta adevarata importanta a acestora pentru economia mondiala, in opinia sa.



Horst Kohler este de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa dea dovada de indrazneala politica, renuntand la cele zece posturi pe care la detine in cadrul Fondului Monetar International in favoarea unui singur post reprezentant in vederea realizarii unei coeziuni politice si mai puternice intre membrii UE.



Tarile Europei detin mai mult de o treime din voturi in cadrul consiliului de conducere al FMI, in timp ce tarile din afara Europei, care nu fac parte din cadrul Grupului celor mai puternic sapte industrializate state, controleaza numai o treime din voturi. Statele Unite ale Amerincii au o proportie de 17,4 procente din totalul voturilor.



Intr-o declaratie neoficiala acordata joia trecuta, Rato si-a facut publice opiniile despre activitatea Fondului si despre relatiile dintre consiliul de conducere, membrii ai personalului si actionarii FMI.



Comentariile facute de Rodrigo Rato, in care acesta afirma ca priveste Fondul Monetar International in primul rand ca pe o institutie politica in care analizele tehnice ocupa un rol secundar, au avut un impact negativ asupra a catorva directori executivi si membri ai staff-ului.



In declaratiile sale neoficiale acordate saptamana trecuta, Mohamed El-Erian a dat dovada ca detine cunostinte temeinice despre problemele legate de Fond si activitatea acestuia. El-Erian a declarat pentru Financial Times: "Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta constituie un pas important in realizarea unui proces de alegere a directorului Fondului cat mai deschis si cuprinzator."



Consiliul de conducere al FMI va tine in sedinta de astazi doua voturi secrete - un vot preliminar pentru stabilirea sprijinului acordat celor doi candidati, urmat de votul oficial care va desemna noul director al Fondului.



Acest procedeu va permite obtinerea unanimitatii asupra deciziei acordand in acelasi timp directorilor sansa de a-si exprima preferinta pentru unul dintre candidati in cadrul etapei initiale, a declarat unul dintre directorii executivi.



Referindu-se la precedentul care a fost creat, acelasi director a adaugat: "Unei tari din afara Europei i s-a acordat aceeasi importanta ca unei tari europene. Nu a fost un succes total deoarece decizia referitoare la cine va ocupa postul a fost deja facuta. Dar acest proces va fi pastrat si in cadrul evenimentelor ce vor urma, chiar daca exista unele imperfectiuni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24