Business Internaţional

România ocupă locul trei în UE la producţia de piese şi accesorii pentru biciclete, dar românii cumpără puţin şi ieftin

România ocupă locul trei în UE la producţia de piese...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.11.2013, 20:20 890

România ocupă locul trei în Uniunea Europeană la producţia de piese şi accesorii pentru biciclete, cu o pondere de 12% în total, într-un clasament în care conduce detaşat Italia, urmată de Germania, dar se plasează pe poziţia a 12-a la vânzări de bici­clete. De asemenea, bicicletele cumpărate în România sunt dintre cele mai ieftine, potrivit datelor Asociaţiei Industriei Euro­pene a Bicicletelor COLIBI.

Producătorii din România au livrat anul trecut piese şi accesorii de biciclete în valoare de 200 de milioane de euro, faţă de 260 milioane euro în cazul celor germani şi 496 milioane euro pentru cei italieni. România este urmată în clasament de Franţa, Portugalia şi Olanda. Italia are o pondere de 30% în producţia totală de piese şi accesorii de biciclete din UE. Procentul Germaniei este de 16%.

De asemenea, producătorii din Ro­mânia au livrat anul trecut 450.000 de bi­ciclete, ceea ce reprezintă 4% din producţia totală din UE. Cu acest nivel, România se plasează pe locul opt în Uniune la producţia de biciclete.

Primele poziţii sunt ocupate, în ordine descrescătoare, de Germania, cu 2.211.000 de biciclete livrate şi o cotă de 19,16% din producţia totală, Italia, cu 2.195.000 de unităţi şi o pondere de 19%, Polonia, Olanda, Franţa, Bulgaria şi Portugalia.

În pofida producţiei ridicate, în Ro­mânia s-au vândut anul trecut doar 380.000 de biciclete noi, comparativ cu 3,9 milioane de unităţi în Germania şi 3,6 milioane în Marea Britanie, campionii UE la acest capitol. Piaţa românească reprezintă aproape 2% din cea a Uniunii. România este încadrată de Austria şi Cehia.

Cu un preţ mediu de 120 de euro pe unitate, bicicletele cumpărate de români sunt mai degrabă ieftine. Spre comparaţie, în Olanda, unde sunt cele mai mari preţuri, o bicicletă costă în medie 724  euro, iar în Germania 513 euro.

Cele mai ieftine biciclete sunt cum­părate de bulgari, pe piaţa din Bulgaria preţul mediu fiind de 83 de euro. Aceste preţuri includ TVA. Datele COLIBI arată că industria bicicletelor şi pieselor pentru bicicletă din România avea anul trecut 1.200 de angajaţi, după acest criteriu ocupând locul şapte în UE. Germania, cu 3.900 de angajaţi, Italia cu 3.350 şi Olanda cu 2.264 sunt liderii Europei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO