Business Internaţional

Rosneft vinde actiuni de 11,6 mld. dolari

Rosneft vinde actiuni de 11,6 mld. dolari

Oferta initiala a Rosneft se afla in primele cinci ca valoare in topul celor mai mari IPO

27.06.2006, 18:32 12

Rosneft, compania petroliera de stat cu sediul in Moscova, planuieste sa stranga aproximativ 11,6 miliarde de dolari (9,2 miliarde de euro) din oferta publica initiala (IPO), fonduri pe care le va folosi pentru cresterea productiei, scrie Bloomberg.
Ca valoare oferta Rosneft ar fi cea de-a patra din lume. "Oferta de vanzare de actiuni va evalua compania intre 60 si 80 de miliarde euro. Guvernul va primi aproximativ 8,5 miliarde de dolari, iar Rosneft aproximativ 3,1 miliarde de dolari", au declarat reprezentantii Rosneft. Pretul mediu al actiunilor se va situa intre 5,85 de dolari si 7,85 de dolari, urmand ca actiunile sa intre pe piata pe data de 14 iulie.
"Am observat un interes destul de mare in realizarea acestei tranzactii si deja am primit cereri pentru o parte substantiala din oferta, inclusiv din partea a cativa mari jucatori strategici", a spus Serghei Bogdanchikov, directorul executiv al Rosneft.
Vanzarea va testa abilitatea Rusiei de a ademeni investitorii dupa ce presedintele Vladimir Putin a transformat Rosneft in cel de-al treilea cel mai mare producator de petrol din tara folosindu-se de bunurile sechestrate de la compania petroliera Iukos Oil.
Companiile care vor administra aceasta oferta initiala vor fi ABN Amro Rothschild, Dresdner Kleinwort Wasserstein, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley si Sberbank.
Rosneft planuieste sa puna deoparte aproximativ 30% din actiunile lansate in cadrul ofertei publice initiale pentru investitorii din Rusia, inclusiv pentru persoane fizice, iar Sberbank va incepe sa primeasca comenzi de cel putin 15.000 de ruble (553 de dolari) de la cei ce vor vrea sa cumpere actiuni Rosneft.
La o valoare de 11,6 miliarde de dolari, oferta publica initiala a Rosneft o va depasi pe cea a Bank of China, ocupand locul patru in topul celor mai mari IPO. DoMoCo a atins o valoare record pentru oferta publica lansata de 18,4 miliarde dolari in 1998, Enel a strans din IPO aproximativ 17 miliarde dolari, in timp ce Deutsche Telekom a avut un total de 13 miliarde de dolari la oferta publica initiala din 1996.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24