Business Internaţional

Rusia s-ar putea confrunta cu o criză a datoriilor asemănătoare cu cea din Grecia

Rusia s-ar putea confrunta cu o criză a datoriilor asemănătoare cu cea din Grecia

Autor: Adrian Voicu

24.06.2011, 15:17 993

Rusia s-ar putea confrunta cu o criză a datoriilor asemănătoarecu cea din Grecia până în 2030 dacă guvernul nu reducecheltuielile, a declarat Serghei Ulatov, economist în cadrul WorldBank, informează Bloomberg.

"Până în 2030 nivelul datoriei ar putea deveni nesustenabil, lafel ca în Grecia", dacă nu se va schimba nimic, a spus Ulatovîntr-un interviu dat astăzi la Londra. "În acest moment, ne ajutăîn mare parte preţul petrolului şi nu vreo politică macroeconomicăprudentă", a completat el.

Ministrul de finanţe Alexei Kudrin a cerut în această săptămânăguvernului să pună o limită de creştere anuală a cheltuielilor la4% pentru a putea stabiliza finanţele publice şi a evita"paternalismul" statului în economie.

Deficitul bugetar ar putea scădea la mai puţin de 0,5% din PIBîn acest an dacă preţul petrolului ar ajunge la un preţ mediu de115 dolari pe barili, este de părere Kudrin.

Conform lui Ulatov însă, până în 2015, Rusia nu va fi capabilăsă acopere cheltuielile cu sistemul de pensii chiar dacă nivelulpetrolului s-ar stabiliza la 115 dolari.

"Rusia nu are probleme cu sustenabilitatea fiscală" deoarece arepuţine datorii guvernamentale şi rezerve valutare de 520 miliardedolari. "Totuşi, deficitul fiscal non-petrol, care contează maimult pentru sustenabilitatea fiscală pe termen lung - rămâne mare",este de părere Ulatov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO