Business Internaţional

S-ar putea oare ca recesiunea îndelung prevestită să nu se materializeze pur şi simplu?

S-ar putea oare ca recesiunea îndelung prevestită să...

Autor: Catalina Apostoiu

15.01.2023, 19:43 474

Economia mondială înce­pe noul an într-o notă mai opti­mistă, deşi nu există nicio garanţie că 2023 se va încheia la fel, scrie Bloomberg.

O varietate de factori, cum ar fi redeschiderea mai timpurie a econo­miei chineze, o iarnă mai blândă de­cât în mod obişnuit în Europa sufocată de criza energiei şi un declin susţinut al inflaţiei din SUA, se combină pentru a disipa o parte din atmosfera întunecată ce a învăluit pieţele financiare la finalul anului tre­cut şi a alimenta speranţe că lumea poate evita recesiunea.

Însă cu marile bănci centrale mergând mai departe cu creşterile de dobânzi, riscul unui declin în a doua parte a anului nu poate fi dat deopar­te, mai ales dacă inflaţia va persista.

„Există o cale îngustă către o aterizare blândă“, susţine Jan Hatzius, economist-şef la Goldman Saxgs.

Există unele motive pentru un optimism moderat. Presiunile infla­ţioniste se temperează la nivel mon­dial, în parte din cauza încetinirii creşterii economice, dar şi datorită deblocării lanţurilor de aproviziona­re. Preţurile de consum din SUA au urcat cu 6,5% în decembrie în termeni anuali, faţă de 9,1% în iunie.

Încetinirea inflaţiei va susţine puterea de cumpărare a consumato­rilor şi va permite băncilor centrale să-şi restrângă creşterile de dobânzi.

Alte plusuri: pieţele muncii rămân remarcabil de reziliente, în timp ce finanţele gospodăriilor şi companiilor sunt în continuare destul de solide.

Când preţurile energiei au urcat spectaculos anul trecut, recesiunea a fost văzută drept o concluzie sigură, însă acum lucrurile s-au schimbat datorită unei combinaţii între vremea mai caldă şi un efort comun de creştere a aprovizionării şi a numărului de furnizori. Rezultatul: economia zonei euro a rezistat mai bine decât se anticipase.

PIB-ul german a stagnat în ulti­mul trimestru al anului trecut, avan­sând cu 1,9% pe întregul an, sporind semnele că cea mai mare economie a Europei ar putea ocoli o recesiune, cel puţin în iarnă, notează Reuters.

Thomas Gitzel, economist-şef la VP Bank, arată că este posibil ca recesiunea să fie amânată. Şansele ca recesiunea să nu se materializeze deloc sunt reduse, potrivit acestuia.

Şi analiştii ING cred că este puţin probabil ca recesiunea să nu se materializeze. Faptul că economia a evitat ce a fost mai rău nu înseamnă că aceasta o duce bine, susţin aceştia.

„Efectele adverse ale războiului şi crizei energiei vor pesista probabil şi vor trage economia în jos. Comenzile noi industriale în scădere din februarie anul trecut şi încrederea slabă de consum sunt doar două din multiplele motive pentru noi probleme pentru economia germană“, scriu analiştii ING.

Cât priveşte China, economiştii de pe Wall Street îşi revizuiesc în sus estimările de creştere a economiei acesteia, scrie Bloomberg. Deşi redresarea acesteia are în faţă multe obstacole, combinaţia dintre o temperare a declinului sectorului imobiliar şi o creştere a susţinerii guvernamentale înseamnă că perspectivele sunt acum mai bune decât mulţi au anticipat nu mai târziu de sfârşitul anului trecut.

Şefa Fondului Monetar Internaţional îndeamnă China să meargă mai departe cu redeschiderea economiei sale, catalogând tranziţia ţării dinspre politica zero Covid drept cel mai important factor individual pentru creşterea mondială în 2023.

Instituţia consideră că o recesiune la nivel mondial poate fi evitată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO