Business Internaţional

S-au găsit vinovaţii pentru criza financiară: autorităţile naive şi bancherii lacomi

S-au găsit vinovaţii pentru criza financiară: autorităţile naive şi bancherii lacomi

Autor: Catalina Apostoiu

26.01.2011, 23:55 218

Criza financiară din 2008 a fost un dezastru ce putea fi evitat,provocat de eşecuri generale ale autorităţilor de reglementare, unmanagement corporatist greşit şi de asumarea excesivă de riscuri decătre bancherii de pe Wall Street, potrivit concluziilor unuiraport federal american, citat de The New York Times.

Comisia federală, care a încercat să găsească vinovaţii pentrucea mai gravă criză de la Marea Recesiune din anii '30, dă vina pebanca centrală americană (Fed) şi alte autorităţi pentru că aupermis o combinaţie dezastruoasă: acordarea de credite ipotecare pebaza unor criterii permisive, "împachetarea" excesivă şi vânzareade credite către investitori şi pariuri riscante pe instrumentefinanciare bazate pe credite.

"Cea mai mare tragedie ar fi să acceptăm refrenul că nimeni nuar fi putut prevedea ce se va întâmpla şi că astfel nu s-ar fiputut face nimic. Dacă acceptăm acest lucru, situaţia se varepeta", se arată în raport.

În timp ce comisia acuză mai multe instituţii financiare delăcomie şi incompetenţă, unele dintre cele mai grave concluziiprivesc eşecurile guvernamentale. Totuşi, nu toţi membrii comisieiau fost de acord cu concluziile, ceea ce ar putea dilua impactulacestora.

Comisia a avut 19 zile de audieri şi interviuri cu peste 700 demartori, angajându-se să publice online o serie de materiale.

Raportul îi consideră vinovaţi pe doi preşedinţi ai Fed: AlanGreenspan şi Ben Bernanke. Greenspan, unul dintre cei mai longevivişefi ai instituţiei şi care înainte de izbucnirea crizei eraconsiderat "bancherul central al secolului", este criticat pentrususţinerea dereglementării, el fiind făcut responsabil pentru"eşecul de a stăvili fluxul de credite ipotecare toxice". La rândulsău, Bernanke nu a prevăzut criza, dar a jucat un rol crucial înreacţia faţă de aceasta.

Raportul critică de asemenea "reacţia lipsită de consistenţă"faţă de criză a administraţiei Bush: aceasta a permis prăbuşireaLehman Brothers după ce salvase anterior o altă bancă, BearStearns, cu ajutorul Fed. Această reacţie a "sporit nesiguranţa şipanica de pe pieţele financiare".

Asemenea lui Bernanke, secretarul Trezoreriei în mandatul luiBush, Henry Paulson a anticipat în 2007 greşit că criza creditelorsubprime, care s-a aflat la baza crizei financiare mondiale, va ficontrolată, mai notează raportul.

Democraţii sunt de asemenea criticaţi. Decizia luată în anul2000 de a nu reglementa instrumentele financiare exotice cunoscutesub denumirea de derivate over-the-counter este considerată drept"un moment crucial în marşul către criza financiară".

Timothy F. Geithner, preşedinte al biroului Fed din New York întimpul crizei, în prezent secretar al Trezoreriei, nu scapă nici elde critici. Raportul stabileşte că Fed New York nu a observatsemnele ce indicau probleme în cadrul Citigroup şi Lehman Brothers.

"Criza a fost rezultatul acţiunii şi inacţiunii umane, nu alMamei Natură sau al erorilor modelelor computerizate", se arată înraport.

"Căpitanii finanţelor şi administratorii publici ai sistemuluinostru financiar au ignorat avertismentele şi nu au pus sub semnulîntrebării, înţeles şi ţinut sub control riscurile dintr-un sistemesenţial pentru binele publicului american", se arată în raport.

Scurt Bilanţ al Crizei

n Cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite: cădereabăncii de investiţii Lehman Brothers.

n Remodelarea Wall Street: achiziţia Merrill Lynch de către Bankof America şi a Bear Stearns de către JP Morgan.

n Naţionalizarea asigurătorului AIG: nota de plată se situeazăla peste 150 de miliarde de dolari.

n Naţionalizări în Marea Britanie: guvernul britanic a preluatcontrolul asupra Northern Rock, Royal Bank of Scotland şiLloyd's.

n Pierderi: băncile europene şi americane vor pierde din cauzaactivelor toxice şi creditelor neperformante circa 2.800 mld. $,conform FMI.

n Recesiune: majoritatea ţărilor, de la cele dezvoltate la celeemergente au intrat în recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO