Business Internaţional

Scumpirea record a petrolului, judecată la tribunal în SUA, într-unul din cele mai mari procese ale justiţiei americane

Scumpirea petrolului, judecată la tribunal în SUA, într-unul din cele mai mari procese ale justiţiei americane

Autor: Bogdan Cojocaru

25.05.2011, 13:48 3227

Autorităţile americane de controla pieţei materiilor prime au lansat una dintre cele mai mariacţiuni juridice din istorie îndreptate împotriva manipulăriipreţului petrolului, atacând în instanţă doi dealeri binecunoscuţişi două firme de trading sub acuzaţia că au făcut profituri de 50milioane dolari prin crearea impresiei, în 2008, că livrările pepiaţă sunt limitate, potrivit Reuters.

Comisia pentrutranzacţii cu contracte futures pentru materii prime susţine cătraderii James Dyer, de la firma americană Parnon Energy, şi NickWildgoose, de la compania europeană Arcadia Energy, au strânscantităţi mari de poziţii fizice la un centru important de tradingamerican pentru a crea impresia că aprovizionarea pieţei estelimitată, iar preţurile ţiţeiului vor creşte. Ulterior, petrolulpăstrat a fost scos pe piaţă, ceea ce a dus la scăderea accentuatăa cotaţiilor, iar cei doi au înregistrat profituri din poziţiilescurte luate pe piaţa futures (a derivatelor).


"Acuzaţii au recurs la acţiunimanipulatorii, ducând preţul petrolului în mod artificial laniveluri ridicate şi apoi din nou jos, pentru a face profituriilegale", spune comisia.

Procesul vine într-un moment încare preşedintele american Barack Obama caută să asigure populaţiacă încearcă să limiteze creşterea preţurilor carburanţilor şi căamericanii nu fac obiectul manipulărilor.

"Este vorba de mulţi bani şi dacăne uităm la cât suferă populaţia, trebuie să atacăm astfel deactivităţi cu toată puterea legii", a declarat comisarul BartChilton.

Firmele Parnon şi Arcadia suntcontrolate de miliardarul norvegian John Fredriksen, a cărui averede 10,7 miliarde de dolari îl plasează pe locul 72 în topul Forbesal celor mai bogaţi oameni ai planetei.

În proces, comsia ar putea ceredespăgubiri în valoare triplă faţă de profiturile realizate detraderi prin acţiuni ilicite, dar şi amenzi şi alte pedepse.Despăgubirile de 150 de milioane de dolari ar echivala cu a douamare amendă obţinută de agenţie în istoria ei.

Dealerii au abandonat strategiailegală de trading după aprilie 2008, când au aflat că acţiunilorlor sunt anchetate. Câteva luni mai târziu, preţul petroluluidestinat pieţei din SUA a crescut la nivelul record de 147 dedolari pe baril. Până la finele anului, cotaţia s-a prăbuşit laaproape 30 de dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO