Business Internaţional

Se strânge laţul în jurul dictatorului Gadhafi

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

16.05.2011, 23:15 62

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a cerut mandate dearestare pe numele liderului libian Muammar Gadhafi şi al altordouă persoane pentru crime împotriva umanităţii, scrie BBCNews.

Luis Moreno-Ocampo a declarat că Muammar Gadhafi, fiul lui Saifal-Islam şi directorul serviciilor de informaţii Abdullah al-Sanusipoartă cea mai mare responsabilitate pentru "atacurile extinse şisistematice" împotriva civililor. Judecătorii CPI urmează să decidădacă vor emite aceste mandate de arestare.

Gadhafi plănuieşte o tranziţie de la regimul autocratic,potrivit unor oficiali. Din ascunzătoarea sa, la Tripoli, colonelulGadhafi încearcă cu disperare să găsească o cale de ieşire dinviaţa publică. Potrivit unor surse, planul său este să se retragăîntr-un rol de părinte al naţiunii pe care a condus-o peste 40 deani şi să permită instituţiilor să "crească", pentru a-i înlocuiputerea.

Patru membri ai regimului libian au confirmat în interviuri căMuammar Gadhafi ştie că "i-a venit timpul". "Dar nu va fugi înVenezuela", a spus un oficial. "Vrea să se retragă şi să ducă oviaţă demnă. A spus că vrea să fie ca împăratul japonez sau(liderul cubanez Fidel) Castro", a adăugat această sursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO