Business Internaţional

Şeful băncii centrale americane despre un eventual default al SUA: ar crea o criză majoră la nivel mondial

Şeful băncii centrale americane despre un eventual default al SUA: ar crea o criză majoră la nivel mondial

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

13.07.2011, 20:54 1137

Intrarea în incapacitate a Statelor Unitear crea probleme enorme în ţară şi o criză majoră la nivel mondial,a avertizat miercuri preşedintele Rezervei Federale (Fed)americane, Ben Bernanke, transmiteReuters.

DacăStatele Unite nu îşi vor respecta obligaţiile financiare faţă decreditori, "ar fi o criză majoră care ar transmite unde de şoc însistemul financiar mondial", a afirmat Bernanke în Comisia pentruservicii financiare din CameraReprezentanţilor.

ŞefulFed a făcut referire la titlurile de Trezorerie care suntconsiderate în întreaga lume cel mai sigur plasament, alături deaur.

Bernanke a arătat că un default alplăţilor Trezoreriei SUA ar avea consecinţe dramatice şi pentrueconomia americană.

Trezoreria a avertizat că nu va puteaevita intrarea în incapacitate de plată dacă plafonul datorieipublice nu va fi majorat până pe 2 august.

SUA vorcontinua să plătească dobânzile pentru datoriile guvernamentale,dacă Congresul nu va reuşi să majoreze limita de îndatorare, aprecizat Bernanke.

Comentariile şefului băncii centrale auoferit prima informaţie referitoare la felul în care administraţiaObama va prioritiza obligaţiile financiare după 2august.

Trezoreria va încerca să plătească câtmai mult posibil dobânzile şi principalul datoriilor, altfel s-arproduce o dezordine enormă în sistemul financiar, cu impact majorasupra economiei mondiale, a arătat şefulFed.

Bernanke a confirmat pentru prima oară căadministraţia Obama face planuri de rezervă, în cazul eşuăriinegocierilor.

Prioritatea va fi respectarea plăţilorcătre deţinătorii de obligaţiuni, dar americanii de rând vor aveade suferit.

"Aritmetic, curând după 2 august vor fireduse semnificativ plăţile către asigurările sociale şi asistenţamedicală, salariile militarilor, sau o combinaţie a acestora,pentru a evita noile împrumuturi", a spusBernanke.

Declaraţiile sale au loc în condiţiile încare miercuri va avea loc a patra rundă de negocieri între lideriidin Congres şi preşedintele Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO