Business Internaţional

Şeful celei mai mari bănci americane avertizează: Europa va avea probleme mulţi ani de acum înainte

Jamie Dimon, directorul general şi preşedintele JPMorgan: Proiectul european este una dintre cele mai mari provocări ale umanităţii

Jamie Dimon, directorul general şi preşedintele JPMorgan: Proiectul european este una dintre cele mai mari provocări ale umanităţii

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2013, 19:57 2903

În pofida creşterii încrederii în re­venirea economiilor, Europa va avea probleme mulţi ani de acum înainte deoarece multe dintre cele care au afectat continentul nu au fost rezolvate, consideră Jamie Dimon, directorul general şi preşedintele celei mai mari bănci americane, JPMorgan.

„Revenirea din Europa a fost un drum puternic denivelat şi au fost multe suişuri şi coborâşuri, dar, aşa cum a spus preşedintele BCE Mario Draghi, au rămas încă multe de făcut“, a afirmat Dimon într-un interviu acordat CNBC.

Draghi a avertizat săptămâna trecută că în timp ce cele 17 state ale zonei euro au ieşit din recesiune, revenirea „progresează gradual, dar este încă slabă, neechilibrată şi fragilă“.

Dimon a spus că banca sa sprijină proiectul european, pe care l-a denumit „una dintre cele mai mari provocări ale umanităţii“. 

Zona euro a fost zguduită de criza financiară globală şi de o luptă de trei ani pentru reducerea datoriilor gu­vernamentale prea mari în urma cărora patru state au ajuns în situaţia de a fi salvate cu împrumuturi externe de sute de miliarde de euro, în schimbul cărora au implementat reforme dure şi măsuri de austeritate.

„În ultimii cinci ani pieţele s-au panicat ca reacţie la problemele Europei deoarece le-a fost frică. Era de aşteptat, dar trebuie spus că acum reacţia opusă nu ar fi greşită. Eu

nu-mi fac griji legat de suişurile şi coborâşurile economeii europene. Nu aşa conduci o afacere“, a spus Dimon.

Un prieten nu doar pentru vremuri bune

El a asigurat că JPMorgan nu este „un prieten doar pentru vremuri bune“, ci este hotărâtă să rămână în Europa. Banca nu s-a retras din Spania şi nici din Grecia, ţări unde sistemele bancare au fost aduse de criză în pragul colapsului.

„Totul este despre gestionarea riscului. Şi vom continua să trăim cu suişurile şi coborâşurile“, a mai spus bancherul.

În SUA, JPMorgan încearcă să ajungă la un acord cu autorităţile în urma căruia să plătească daune şi amenzi record, în valoare totală de 13 miliarde de dolari, pentru stingerea anchetelor civile privind practicile pe piaţa creditelor ipotecare din perioada premergătoare crizei financiare.

Autorităţile nu par mulţumite de limbajul folosit de bancă în propuneri, notează Bloomberg.

Spania a ieşit din recesiune, dar Italia priveşte cu optimism doar spre anul viitor

Contribuind la creşterea încrederii în revenirea economiei europene, datele oficiale publicate ieri arată că economia Spaniei, una dintre cele mai mari, dar şi mai vulnerabile din zona euro, a ieşit din recesiune în al treilea trimestru cu o creştere de 0,1%, relatează Thomson Reuters.

Criza economică spaniolă a fost cauzată de implozia unei bule imobiliare în urma căreia sistemul bancar a ajuns în pragul colapsului, sufocat de active toxice de miliarde de euro. Prăbuşirea a fost evitată cu un bailout guvernamental de 41 de miliarde de euro.

În Italia, guvernul a avertizat că recesiunea de anul aceste este mai adâncă decât s-a aşteptat şi a înrăutăţit prognoza de scădere economică pentru 2013 de la -1,7% la -1,8%. Ministrul economiei Fabrizio Saccomanni a asigurat însă că anul viitor economia îşi va reveni mai puternic decât s-a anticipat, avansând cu 1,1%. Italia se confruntă cu cea mai lungă recesiune postbelică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO