Business Internaţional

Seful L''Oreal, cel mai bine platit manager francez

12.05.2006, 00:00 28

Media salariilor primite de managerii companiilor ce formeaza indicele bursier CAC 40 a fost de 2,27 milioane euro.

In 2005, suma medie primita de directorii companiilor incluse in calculul indicelui CAC 40 al bursei de la Paris nu a inregistrat nici un fel de progres, noteaza Les Echos. Aceasta evolutie este legata de intrarea Electricite de France si Gaz de France in cadrul indicelui parizian, dar si de innoirea generatiilor.

In ultimul sau an la conducerea L''Oreal, Lindsay Owen-Jones ocupa inca o data prima pozitie a podiumului, cu o remuneratie de 7,36 milioane de euro, fara a lua in considerare un milion de euro din actiuni. O suma ce contrasteaza cu retributia lui Jean-Francois Cirelli de la Gaz de France, de numai 340.273 euro.

Ca urmare a adoptarii legii Breton, exista acum mult mai multe informatii privitoare la regimul de retragere si la sumele primite la plecarea din cadrul unei companii de catre cei aflati in conducere. In acest fel sunt dezvaluite beneficii pe care companiile doreau sa le tina departe de public. Astfel, Antoine Zacharias din cadrul Vinci si Jean-Marc Espalioux de la Accor au beneficiat de prime substantiale la plecare.

An slab pentru salariile marilor patroni.

Prima explicatie: opt companii si-au schimbat directorii, printre acestea numarandu-se Carrefour, Credit Agricole, France Telecom, PPR, Renault sau STMicroelectronics. Un fenomen ce a generat o scadere a mediei. Francois-Henri Pinault, aflat la conducerea PPR, a primit in 2005 o suma mai mica cu 1 milion de euro, in timp ce Serge Weinberg se bucura anul precedent de o retributie de 2,2 milioane de euro. Salariul lui Jose Luis Duran din cadrul Carrefour, de 1,5 milioane euro, este aproape jumatate din valoarea retributiei primite de Daniel Bernard anul trecut (3,1 milioane euro).

Remuneratia primita de noul director al France Telecom este cu 25% mai mica decat cea primita de fostul director al aceleiasi companii, cu 18% mai mica in cazul Renault si cu 50% mai mica in cel al STMicro. Tendinta ar putea continua in contextul plecarii anuntate a doi manageri obisnuiti sa detina primele pozitii ale clasamentului remuneratiilor: Lindsay Owen-Jones din cadrul L''Oreal si, intr-o masura mai mica, Antoine Zacharias de la Vinci.

A doua explicatie: alcatuirea CAC. Directorii celor doua companii publice EDF si GDF, care au inlocuit Casino si TF1, au primit pe anul trecut 550.000 euro (Pierre Gadonneix) si 340.000 de euro (Jean-Francois Cirelli).

Alte salarii au crescut considerabil. Aflat inca pe prima pozitie in top, Lindsay Owen-Jones, din cadrul L''Oreal, care i-a cedat anul acesta locul lui Jean-Paul Agon, a depasit pragul de 7 milioane de euro cash cu o crestere de 11,6%. In plus, cercul directorilor ce primesc o retributie anuala mai mare de 3 milioane se largeste. Sunt acum 9 astfel de directori, dupa ce pragul a fost depasit mai intai de Daniel Bouton din cadrul Societe Generale, Jean-Francois Dehecq din cadrul Sanofi si Thierry Desmarest de la Total. Printre cele mai semnificative progrese se numara cele inregistrate de Jean-Philippe Thierry, din cadrul AGF, care a asistat la o crestere a remuneratiei sale cu peste 80%, dupa o crestere similara in anul 2004. In trei ani, retributia sa s-a triplat, de la 0,9 milioane de euro in 2003 la 2,8 milioane in 2005.

Anul acesta, 9 directori au beneficiat de o crestere de peste 20%. Anul trecut, numarul acestora se ridica la 12, in timp ce cu un an in urma erau 18. In plus, un numar de retributii au oscilat intr-un interval destul de ingust. Retributiile primite de Martin Bouygues, Franck Riboud, Maurice Levy sau Jean-Louis Beffa au ramas neschimbate. Este acesta un semn ca redresarea din ultimii ani a ajuns la sfarsit? Sau un semn al presiunii actionarilor?

Climatul pare mai calm pe frontul salariilor managerilor dupa polemicile de anul trecut. Actionarii raman insa vigilenti, cu atat mai mult cu cat transparenta nu este un factor de moderatie, dupa cum arata cresterea pe care a generat-o in ultimii cinci ani. Legea Breton din iulie 2005 intareste vigilenta. Aceasta a intarit obligatiile in sensul unei transparente sporite, insa introduce in campul conventiilor reglementate elementele exceptionale de remunerare atribuite agentilor sociali, care au dat nastere unor abuzuri. Aceste conventii reglementate, ce trebuie aprobate de consiliul de administratie, fac obiectul unui raport special si trebuie sa fie validate de adunarea generala. Deciziile insa, rar individualizate, vizeaza adesea aprobarea conventiilor reglementate ca intreg. Sunt necesare unele imbunatatiri.

LVMH a refuzat sa furnizeze date referitoare la retributia lui Bernard Arnault. Anul trecut, patronul grupului ocupa pozitia secunda a clasamentului salariilor directorilor CAC 40, cu o retributie de aproximativ 3,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO