Business Internaţional

Şeful NATO avertizează: Rusia vrea să reducă operaţiunile din Ucraina, pentru a le intensifica în primăvară

Şeful NATO avertizează: Rusia vrea să reducă...

Autor: Mihai Draghici

07.12.2022, 15:00 64

Rusia încearcă să încetinească ritmul ofensivei militare din Ucraina pe durata iernii, pentru a se regrupa şi a lansa noi atacuri de amploare în primăvară, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, conform cotidianului Le Figaro.

"Ceea ce vedem în prezent este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin pentru o perioadă scurtă, pentru a se putea regrupa şi a remedia problemele (...), iar apoi pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvara viitoare", a afirmat Jens Stoltenberg la un eveniment organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Stoltenberg a subliniat că statele membre NATO vor continua asistenţa militară şi umanitară "fără precedent" pentru Ucraina, în pofida preocupărilor privind riscul epuizării stocurilor occidentale.

"De asemenea, este foarte important să adăugăm noi sisteme şi să ne asigurăm că sistemele şi armamentul pe care le-am livrat deja sunt operaţionale şi eficiente. Acest lucru înseamnă că Ucraina are nevoie de o cantitate mare de muniţie, de piese de schimb şi de operaţiuni de întreţinere", a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Linia frontului din Ucraina s-a stabilizat după ce trupele ucrainene au recuperat oraşul Herson în contextul retragerii trupelor ruse. Armata rusă menţine prezenţa pe malul estic al Fluviului Nipru. Lupte intense au loc în prezent în jurul oraşului Bahmut. De asemenea, în ultimele zile au fost raportate bombardamente ruse asupra oraşului Herson şi atacuri ucrainene asupra oraşului Doneţk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO