Business Internaţional

Sfarsit de cariera sau primul pas spre un nou inceput?

27.09.2005, 19:10 54

Michael D. Eisner, directorul executiv al Walt Disney in ultimii 21 de ani, va parasi oficial si definitiv compania pe 30 septembrie, relateaza The New York Times.

Cativa dintre directorii de la Disney, care au vorbit cu Eisner recent, spun ca este un moment foarte dificil pentru el, care este nevoit sa paraseasca locul sau de munca, mult mai devreme decat era pregatit.

Mai mult, el se teme ca revolta actionarilor companiei de anul trecut ar putea reprezenta un factor mult mai important in ochii publicului decat contributia sa pozitiva din primii ani ai carierei sale la Walt Disney.

Eisner nu este foarte hotarat insa in privinta planurilor sale de viitor. Contractul sau cu Walt Disney ii permite acestuia sa ocupe functia de consultant al companiei.

El a declarat, in cadrul unei emisiuni tv, ca spera sa ramana in domeniul divertismentului, ca producator de emisiuni TV sau filme.

Sub conducerea lui Eisner, Disney s-a transformat dintr-un simplu operator de parcuri de distractie si studiouri de filmare, intr-o mare companie media. In toata aceasta perioada, s-au mai construit alte 7 parcuri de distractie, o linie de vapoare de croaziera si 10 canale locale de cablu, printre care si ESPN, de pe urma carora obtine un profit considerabil.

Veniturile Walt Disney au crescut de la 1,5 miliarde de dolari (1,23 miliarde de euro) in 1984, la 30,75 miliarde de dolari (25,3 miliarde de euro) anul trecut. Pretul actiunilor a crescut cu 1.646%, in timp ce numarul de angajati este de cinci ori mai mare astazi, urcand de la 28.000 la 129.000.

Ultima perioada nu a fost, totusi, la fel de buna pentru Eisner. El si-a pierdut functia de director executiv al Walt Disney, impreuna cu Roy E. Disney, nepotul fondatorului companiei, si Stanley P. Gold, consilierul financiar al acestuia din urma, din cauza unei revolte a actionarilor si a unei neintelegeri in cadrul consiliului de administratie.

Multi dintre cei ce il cunosc pe Eisner spun ca nu se pune in nici un caz problema sfarsitului carierei acestuia. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO