Business Internaţional

Soarta Greciei se decide astăzi! Austeritate sau ameninţarea falimentului

Soarta Greciei se decide astăzi! Austeritate sau ameninţarea falimentului

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2011, 11:46 3071

Parlamentul elen decide în aceastănoapte dacă acordă sau nu vot de încredere premierului GeorgePapandreou, hotărârea putând determina dacă Grecia devine primulstat din zona euro care intră în incapacitate de plată, scrieBloomberg.

Votul ar pune capăt unei săptămâniagitate pentru Papandreou, care a rezistat unei revolte înparlament din partea unor membri ai propriului partid, Pasok - deorientare socialistă. Revolta a urmat unei respingeri de cătreopoziţie a apelului premierului pentru un guvern de unitatenaţională.

Pe Papandreou pun presiune şiliderii europeni, care cer premieruluii să-şi asigure sprijinul maimultor partide pentru o nouă serie de măsuri de austeritate de careeste condiţionată acordarea unor ajutoare financiare externe.Grecia are nevoie de aceşti bani pentru a evita un default care arputea surveni chiar luna viitoare.

Miniştrii de finanţe din zona euroau amânat ieri luarea unei decizii finale privind acordarea uneitranşe de 12 miliarde euro din pachetul de 110 miliarde eurostabilit anul trecut pentru Grecia de Uniunea Europeană şi FondulMonetar Internaţional, cerând ca mai întâi politicienii greci săadopte noi măsuri de austeritate.

"Pasok ştie că trebuie să strângărândurile. Situaţia este volatilă. Un vot negativ din parteaparlamentului grec ar putea declanşa o criză serioasă în Europa", aafirmat Holger Schmieding, economist şef la Joh. BerenbergGossler.

FMI, care contribuie cu o treimela programele de salvare stabilite pentru Grecia, Irlanda şiPortugalia, a avertizat liderii europeni că un eşec în a lua odecizie decisivă referitoare la criza datoriilor riscă să producă"contaminări mari la nivel global".

În acest context, Papandreouîncearcă să convingă grecii să accepte un pachet de 78 miliardeeuro de vânzări de active de stat şi tăieri bugetare, care includeşi "un impozit de criză" pe salarii.

Premierul controlează 155 din cele300 de locuri din parlament, după ce un membru de bază al Pasok apărăsit pe 14 iunie partidul şi s-a declarat independent în semn deprotest la adresa politicilor economice ale guvernului. Două zilemai târziu, doi parlamentari socialişti au demisionat din funcţii,ceea ce a determinat partidul lui Papandreou să convoace oîntâlnire de urgenţă şi a provocat îngrijorări în rândulinvestitorilor că premierul pierde din puteren iar şansele dedefault cresc.

În efortul de a câştiga sprijinpolitic, Papandreou l-a înlocuit, pe 17 iunie, peGeorge PapaconstantinoucuEvangelos Venizelosîn funcţia de ministru de finanţe. Venizelos afost ministrul apărării şi, într-o altă remamiere a cabinetului, unrival pentru Papandreou la conducerea partidului.

Papandreou speră ca în două ziledupă câştigarea votului de încredere să se întâlnească cu lideriiUE pentru a discuta un nou pachet de finanţare prin care Grecia seva proteja de costurile mari de finanţare de pe pieţe pentru treiani. Dacă supravieţuieşte votului din această noapte, premierul vacere aprobare în parlament pentru planul lui economic pe cinciani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO