Business Internaţional

Spania are nevoie de aproape 77 mld. euro

09.02.2010, 23:05 10

Spania va imprumuta de pe piete 76,8 miliarde de euro (104,9miliarde de dolari) in acest an, in scadere cu 34% fata de anultrecut, in conditiile in care guvernul tarii incearca sa asigurepietele ca planul sau de finantare este sub control, scrie The WallStreet Journal.

Nervozitatea in crestere privitoare la capacitatea tarilor de laperiferia zonei euro de a-si finanta deficitele in crestere aobligat Spania sa anunte un plan de reduceri masive de costuripentru a-si aduce deficitul bugetar in limita de 3% din PIB pana in2013 si o restructurare a sistemului de pensii.

José Manuel Campa, secretar de stat in Ministerul Economiei, adeclarat ca guvernul va opera ajustari suplimentare de cheltuielidaca acest lucru va fi necesar. "Daca drumul se dovedeste maidificil decat ai fi crezut, trebuie sa-ti reduci viteza. Vom faceajustarile necesare", a declarat Campa.

Campa sustine ca situatia din Grecia va avea un efect pe termenscurt asupra titlurilor spaniole. Prima pe care investitorii o cerpentru a detine titluri guvernamentale spaniole in raport cutitlurile germane a depasit un punct procentual dupa ce tara si-aanuntat planul de finantare pe 2010.

Secretarul de stat a mai declarat ca nu crede ca este luata indiscutie o emisiune comuna de obligatiuni a zonei euro, o optiunepentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla mai multeeconomii adanc indatorate din zona euro.

Saptamana trecuta, Spania si-a majorat deficitul bugetar pe 2009la 11,4% din PIB de la 9,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO