Business Internaţional

„Spania este ca Titanicul: dacă se scufundă, pier toţi pasagerii de la clasa I“

„Spania este ca Titanicul: dacă se scufundă, pier toţi pasagerii de la clasa I“

Jose Manuel Garcia-Margallo

Autor: Bogdan Cojocaru

30.04.2012, 00:04 1732

Spania, a cincea economie ca mărime a Uniunii Europene dar în care una din patru persoane nu are loc de muncă, mai mult decât în SUA în timpul Marii Depresiuni, trece printr-o "criză de proporţii uriaşe", au avertizat liderii spanioli.

Ei asigură însă că Spania nu va cere asistenţă financiară internaţională, cu toate că şomajul a ajuns la maximul ultimilor 18 ani, ratingul statului este tăiat de agenţiile de evaluare financiară, iar costurile de finanţare cresc.

Rata şomajului din Spania a crescut de la aproape 23% în ultimele trei luni ale anului trecut la 24,4% în primul trimestru al acestui an în condiţiile în care economia sufocată de cea mai acută austeritate din ultimele trei decenii a intrat în cea de a doua recesiune de după 2009.

Creşterea şomajului a fost favorizată de reformele introduse de guvern care le permit angajatorilor să concedieze mai ieftin şi mai uşor personalul. Doar în perioada ianuarie-martie numărul şomerilor s-a majorat cu 374.300, ceea ce s-ar putea traduce prin venituri din taxe de 953 milioane euro pierdute de stat, scrie The Guardian. "Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este într-o criză de proporţii uriaşe", a spus ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo (foto) într-un interviu la un post de radio.

În patru dintre regiunile autonome spaniole rata şomajului depăşeşte 30%, iar la nivel naţional 54% din tinerii cu vârste de sub 25 de ani nu au loc de muncă.

În 1,72 de milioane de familii niciun membru nu are de lucru. Din cei 47 de milioane de locuitori ai Spaniei, doar 17.433.200 au loc de muncă.

Printr-un mesaj transmis la radio, Garcia-Margallo a îndemnat UE să depună mai multe eforturi pentru a promova creşterea economică.

"Ce nu e bun pentru noi nu-i bun nici pentru ei. Suntem ca în cazul Titanicului - dacă se scufundă, odată cu el pier şi pasagerii de la clasa I", a spus oficialul.

Standard & Poor's, agenţia de evaluare financiară care a tăiat anul trecut ratingul de top al SUA, a retrogradat la sfârşitul săptămânii trecute calificativul Spaniei cu două trepte, de la "A" la "BBBĂ", din cauza problemelor din economie şi a turbulenţelor din sistemul bancar, care, în opinia firmei, vor contribui la o deteriorare tot mai accentuată a finanţelor publice. Ratingul Spaniei a fost coborât astfel de S&P pentru cea de-a doua oară în acest an. Agenţia a retrogradat în ianuarie nouă state din zona euro, printre care şi Spania cu două trepte.

Băncile pun sare pe rana deschisă de criză

Decizia, anunţată de S&P cu câteva ore înainte ca ministrul economiei, Luis de Guindos, să excludă posibilitatea ca Spania să ceară ajutor internaţional, este prima acţiune asupra ratingului ţării în mandatul guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, învestit în decembrie. Reducerea calificativului a produs agitaţie pe pieţele financiare, iar randamentul obligaţiunilor Italiei - un alt stat luat de în colimator de pieţe din cauza economiei neperformante - pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel după luna ianuarie, investitorii fiind îngrijoraţi de perspectivele economice ale ţărilor cu datorii mari din zona euro. Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani s-au apropiat săptămâna trecută de 6%. Un nivel de 7% este considerat de analişti ca fiind nesustenabil. S&P a citat deteriorarea mai acută decât s-a estimat iniţial a traiectoriei bugetare începând cu anul trecut şi probabilitatea ca guvernul să fie nevoit să asigure ajutor sistemului bancar, notează The New York Times.

Băncile sunt de mult timp suspectate că maschează un munte de datorii toxice rezultat în urma prăbuşirii pieţei imobiliare. Colapsul imobiliar a dus în unele regiuni la scăderea cu până la 60% a valorii imobilelor. Multe familii şi-au cumpărat locuinţe cu credit ipotecar, însă au dificultăţi în a-şi achita ratele din cauza creşterii şomajului.

"Nu va fi o muncă uşoară pentru multe dintre băncile spaniole să găsească finanţare pe piaţă, aşa că statul va interveni, probabil. Dar pentru moment statul pare că nu vrea că ia în considerare un astfel de scenariu", se arată într-un raport al S&P.

Agenţia se aşteaptă ca economia spaniolă să se comprime cu 1,5% anul acesta şi cu 0,5% în 2013. Firma nu anticipează crearea de noi locuri de muncă înainte de 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO