Business Internaţional

Speculatiile privind majorarea dobanzii de catre Fed au trimis din nou bursele americane in deriva

16.06.2008, 19:13 14

Indicele Standard & Poor's 500 a inregistrat primul declin saptamanal din luna martie incoace, dupa ce oficialii bancii centrale americane (Fed) au dat de inteles ca ar putea majora dobanda de politica monetara, scrie Bloomberg.
De asemenea, pierderile in valoare de 2,8 mld. dolari (1,8 mld. euro) suferite de banca de investitii Lehman Brothers au alimentat speculatiile conform carora bancile vor suferi in continuare deprecieri ale valorii contabile a activelor.
Declinul a fost temperat de cresterea de 1,5% inregistrata in sedinta de vineri, in conditiile in care reducerea pretului petrolului a domolit temerile privind o accelerare a ritmului de crestere al preturilor.
JPMorgan Chase, a treia mare banca din Statele Unite, si Wachovia Corp., a patra banca americana, au avut un declin in saptamana urmatoare anuntului presedintelui Fed, Ben Bernanke, conform caruia banca "va rezista" oricarei cresteri a presiunilor inflationiste.
Indicele S&P 500 a scazut cu 0,1%, pana la valoarea de 1.360,03. Indicele compozit Nasdaq a coborat si el cu 0,8%, pana la valoarea de 2.454,50, pe fondul unei scaderi a valorii actiunilor Yahoo! dupa ce compania a incheiat negocierile de cumparare cu Microsoft. Indicele compozit Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,8%, pana la 12.307,35, in conditiile in care McDonald's a depasit estimarile privind vanzarile din luna mai.
Directorul executiv al Contago Capital Advisors, George Feiger, a declarat ca Fed nu va mai reduce rata dobanzii de referinta. "Nu va exista o revenire rapida. Asteptarile privind o schimbare brusca a castigurilor sunt inca un vis", a spus el.
Indicele S&P a scazut cu 3,1% in ultima luna, pe fondul speculatiilor conform carora bancile centrale vor majora costurile de creditare in incercarea de a face fata scumpirii alimentelor si energiei. Dolarul s-a apreciat cu 2,6% in fata euro in cursul acestei saptamani, iar pretul petrolului a scazut cu 2,7% pe fondul avansului monedei americane.
Oficialii bancii centrale "vor rezista unei modificari a estimarilor inflationiste", a spus Bernanke pe
9 iunie, in cadrul primei conferinte economice anuale din Massachusetts. Orice declaratie publica privind anticiparea unei scumpiri va fi "destabilizatoare pentru cresterea economica", a adaugat el.
Fed a operat sapte reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara din luna septembrie a anului trecut, in incercarea de a sustine cresterea economica si de a reda increderea investitorilor.
Bancile au raportat pierderi in valoare de peste 390 de mld. dolari (253,3 mld. euro) pe fondul creditelor neperformante si reducerii valorii contabile a activelor, in conditiile in care cea mai grava criza imobiliara americana din anii '30 incoace a dus la cresterea alarmanta a numarului cazurilor de prescriere a ipotecii.
Valoarea actiunilor JPMorgan a scazut cu 1,3% in cursul saptamanii trecute, ajungand pana la 39,58 dolari (25,71 euro)/actiune. In acelasi timp, titlurile Wachovia au coborat cu 9,6%, pana la 18,19 dolari (11,81 euro)/actiune, cel mai scazut nivel din luna octombrie a anului 1992. Indicele KWB Bank a inregistrat a sasea saptamana de scadere, coborand cu 4,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO