Business Internaţional

Spitzer declanseaza o ancheta care zguduie lumea asigurarilor

18.10.2004, 00:00 18



Procurorul general al New York-ului, Eliot Spitzer, a dat in judecata compania Marsh&McLennan, cel mai mare broker de asigurari din lume, informeaza Bloomberg.



Spitzer sustine ca aceasta a primit bani pentru a plasa clienti catre American International si alte companii de asigurari, printre care Ace. American International, cea mai mare companie de asigurari din lume, este condusa de Hank Greenberg, al carui fiu, Jeffrey, conduce Marsh, Ace fiind condusa de celalalt fiu al sau, Evan. In general, cam tot ce se petrece in lumea asigurarilor are legatura cu familia Greenberg.



Ancheta demarata de Spitzer a dus la cea mai dramatica scadere a actiunilor firmelor de asigurari, valoarea actiunilor companiei American International reducandu-se cu 304 milioane de dolari, precum si la amenzi de 4,4 miliarde de dolari acordate companiilor de servicii financiare. Zeci de directori au fost concediati, printre care Jack Grubman de la Citigroup sau directorul executiv de la Putnam Investments, fondul mutual controlat de Marsh, iar presedintele Citigroup, Sanford Weill, si-a retras candidatura la functia de reprezentant al investitorilor individuali la Bursa din New York, in urma actiunilor energice ale lui Spitzer.



Spitzer a declarat ca agentia Marsh a fost platita pentru a induce in eroare clientii si pentru a-i ghida spre anumite companii de asigurari, aceasta frauda crescand preturile pentru companiile sau scolile care si-au facut asigurari. El a mai spus ca American International, Ace si competitorii, printre care Hartford Financial Services si Munich Re au participat la manipularea clientilor, lasand impresia unei competitii intre firmele de asigurari, care de fapt nu a existat. Spitzer nu a dat in judecata American International sau alte companii de asigurari, insa a averizat ca nu va negocia cu conducerea agentiei Marsh si a sugerat biroului de conducere al companiei sa examineze cu atentie activitatea managerilor. Spitzer a adus ca dovezi zeci de e-mailuri trimise in interiorul companiei care arata ca oficialii de la Marsh au pus la punct un sistem de licitatii false, in care doar o oferta putea castiga. Insa, consiliul director a declarat ca are in continuare incredere in echipa de conducere, pana la analizarea probelor.



Intre timp, doi directori ai diviziei interne a companiei America International au fost arestati si au pledat vinovati la acuzatia de frauda. Compania s-a aratat intristata de arestarea angajatilor sai, sustinand ca se ghideaza dupa cele mai inalte standarde etice si ca orice incalcare a acestor standarde este inacceptabila. Acesta este cel mai recent scandal in care este implicata familia Greenberg. Hank Greenberg si fiii sai conduc afaceri a caror valoare cumulata se ridica la 184,4 milioane de dolari, adica mai mult de 40% din valoarea de piata a Indicelui de Asigurari S&P. Aceasta nu l-a impresionat prea tare pe Spitzer, a carui ancheta ar putea aduce schimbari importante la Marsh si American International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO