Business Internaţional

Standard&Poor's: Japonia "ar putea fi aproape" de reducerea ratingului

Standard&Poor's: Japonia "ar putea fi aproape" de reducerea ratingului

Autor: Adrian Voicu

24.11.2011, 09:45 286

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a anunţat că premierul japonez Yoshihiko Noda nu a reuşit să facă progrese în reducerea datoriei publice, un indiciu că s-ar putea pregăti să reducă ratingul ţării, informează Bloomberg.

"Finanţele Japoniei se înrăutăţesc zi de zi, secundă de secundă", a declarat Takahira Ogawa, director al diviziei de ratinguri suverane din cadrul S&P Singapore. Întrebat dacă asta înseamnă că este aproape de reducerea ratingului Japoniei, el a răspuns "ar putea fi corect să spunem că suntem aproape de o reducere a ratingului. Dar deteriorarea a fost una graduală până acum şi nu prea sunt şanse să acţionăm acum".

O reducere a ratingului AA- ar fi un pas înapoi pentru premierul Japoniei, care a preluat conducerea guvernului în septembrie angajându-se să să readucă finanţele pe picioare şi să reconstruiască ţara după cutremurul care a zguduit-o în martie.

Deşi Japonia s-a bucurat de costuri de împrumut reduse, FMI a anunţat că există un risc de "creştere bruscă" a randamentelor cerute de bănci pentru noile împrumuturi, ceea ce ar putea face ca nivelul datoriei să devină unul nesustenabil.

S&P a stabilit o perspectivă negativă pentru economia Japoniei în aprilie. Conform guvernului de la Tokio, datoria ar putea ajunge până în martie 2012 la 13 trilioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO