Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Marius Oncu, Vlad Popescu

27.07.2012, 00:01 67

Grecia a identificat economii de 11,6 miliarde pentru 2013 şi 2014, cerute de creditorii internaţionali pentru continuarea ajutorului financiar, iar propunerile vor fi prezentate joi aprobării finale a liderilor coaliţiei de guvernământ, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de AFP. Detaliile economiilor vor fi prezentate de premierul elen, Antonis Samaras (foto), celorlalţi doi lideri din coaliţie, a afirmat sursa din Ministerul de Finanţe de la Atena. Pentru a-şi demonstra buna-credinţă, guvernul elen a identificat economii cu 27 de milioane de euro mai mari decât era prevăzut în memorandumul iniţial. Astfel, 10 milioane de euro au fost asigurate prin reduceri de salarii impuse miniştrilor, iar restul de 17 milioane de euro prin costuri imobiliare mai reduse ale ministerelor.

Fondurile de investiţii BlackRock, Fidelity Investments şi Vanguard Group, care administrează active totale de peste 7.000 miliarde de dolari, evaluează efectele manipulării indicelui de dobândă LIBOR asupra clienţilor şi ar putea acţiona marile bănci în justiţie, scrie Bloomberg. Litigiile legate de manipularea LIBOR "au potenţialul să devină cea mai mare serie de procese rezultată din criza financiară, deoarece indicele influenţează atât de multe tranzacţii şi este de bază pentru extrem de multe contracte. Este ca şi cum s-ar descoperi că rapoartele privind inflaţia sunt incorecte", comentează pentru Bloomberg John Coates, profesor de drept şi economie la Harvard Law School.

Profitul producătorului american de petrol Exxon a crescut cu 54% în trimestrul al doilea, la 15,9 miliarde de dolari, record pentru grup, susţinut de vânzări de active şi alte câştiguri excepţionale de 7,5 miliarde de dolari, potrivit CNN. Excluzând aceste câştiguri, Exxon a avut un profit de 8,4 miliarde de dolari, în scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut. Rezultatele grupului au fost afectate în trimestrul al doilea din acest an de declinul preţurilor petrolului şi ale gazelor naturale.

Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, a avut un profit de 3,28 miliarde euro în trimestrul al doilea, însă rata de creştere a câştigurilor companiei a încetinit la 3,4% din cauza situaţiei dificile de pe pieţele europene, potrivit Bloomberg. Profitul companiei a crescut în primul trimestru cu 10%, însă performanţele solide din China şi Statele Unite nu au compensat în totalitate impactul crizei datoriilor de stat şi al recesiunii din Europa. Veniturile din vânzări au urcat cu 19% în perioada analizată, la 48 miliarde euro, însă rata de creştere a încetinit de la 26% în trimestrul anterior. Volkswagen generează aproximativ 25% din volumul vânzărilor în Europa, piaţă aflată în contracţie pentru cel de-al 5-lea an consecutiv.

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să ia toate măsurile pentru a proteja euro, a declarat, joi, la Londra preşedintele BCE, Mario Draghi, indicând că instituţia este pregătită să intervină pentru reducerea costurilor de împrumut aflate la niveluri nesustenabile în cazul unor ţări. "În limita mandatului nostru, BCE este gata să facă orice este necesar pentru protejarea monedei euro. Şi credeţi-mă, va fi de ajuns", a spus Draghi în timpul unei conferinţe, scrie Bloomberg. Banca se află sub presiune din partea statelor zonei euro pentru a-şi asuma un rol mai important în lupta împotriva crizei datoriilor. Preşedintele BCE a subliniat progresele "extraordinare" ale liderilor europeni în ultimele şase luni, însă a avertizat că rolul băncii centrale nu este de a acţiona în locul acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO