Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu, Vlad Popescu

06.08.2013, 19:28 70

Italia trece prin cea mai îndelungată recesiune începând din 1970, după ce institutul de statistică ISTAT a anunţat o contracţie a PIB de 0,2% pentru trimestrul al doilea, al optulea consecutiv de declin. Ritmul de scădere a economiei s-a temperat faţă de primele trei luni ale anului, când PIB-ul Italiei a coborât cu 0,6% faţă de trimestrul anterior. Raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, economia Italiei a scăzut cu 2%, potrivit datelor ISTAT. Potrivit unui alt set de date prezentate marţi, producţia industrială a Italiei a crescut în iunie cu 0,3% faţă de mai, urcând de la o rată de creştere de 0,1% în luna anterioară. Cu toate acestea, producţia industrială a Italiei a scăzut cu 2,1% în iunie raportat la aceeaşi lună a anului trecut. Banca centrală a Italiei estimează că economia se va contracta în acest an cu 1,9%.

Ţările bogate ale lumii reduc sprijinul guvernamental pentru construcţia unor noi centrale energetice pe bază de cărbune, în încercarea de combatere a emisiilor care provoacă încălzirea globală, dând o lovitură principalei surse de electricitate la nivel global, scrie Bloomberg. Preşedintele Barack Obama s-a angajat în luna iunie că guvernul nu va mai finanţa construcţia de centrale pe cărbune din străinătate, prin Banca de Export-Import a SUA. Ulterior, Banca Mondială şi apoi Banca Europeană pentru Investiţii au anunţat că renunţă la sprijinirea unor proiecte în domeniul cărbunelui. În ultimii cinci ani, cele două bănci au investit peste 10 miliarde de dolari în astfel de iniţiative. „Retragerea lor înseamnă capital mai mic pentru aceste proiecte. Nu mă aştept ca vidul creat să fie acoperit de capital privat, pentru că există un risc real ca funcţionarea acestor centrale să fie oprită mai devreme“, a declarat Richard Caperton, director general pentru energie la Center for American Progress în Washington. Cererea de cărbune în ţările în dezvoltare a căpătat o importanţă tot mai mare, după ce reglementările mai stricte în domeniul mediului din SUA, diversificarea resurselor regenerabile şi reducerea preţului gazelor au determinat companiile de utilităţi să închidă centrale pe cărbune. În ultimii cinci ani, Banca Mondială a furnizat finanţare de 6,26 miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul cărbunelui, potrivit datelor Oil Change International.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO