Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto:AFP

Autor: Radu Bostan

13.11.2012, 00:00 122

Operatorul aerian fanion al Poloniei LOT Polish Airlines va fi primul din Europa care foloseşte noua aeronavă Boeing 787 Dreamliner, cel mai modern avion comercial din lume, scrie Warsaw Business Journal. Primul dintre cele opt avioane achiziţionate de LOT va ateriza joi pe aeroportul Chopin, al Varşoviei. În faza de acomodare, avionul va zbura doar deasupra Poloniei, iar din ianuarie vor fi efectuate zboruri spre Chicago. Alte destinaţii avute în vedere sunt Toronto şi Beijing.

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom a acceptat să reducă cu 10-20% preţul combustibilului pe care-l livrează Poloniei, scrie Warsaw Business Journal. Compania PGNiG, controlată de statul polonez, s-a plâns la Curtea de Arbitraj de la Stockholm că preţul plătit pentru gazele cumpărate de la Gazprom este mai mare decât cel cerut altor companii europene. În aceste condiţii, PGNiG a reuşit să obţină o reducere de 10-20% a preţului, a declarat Mikolaj Budzanowski, ministrul polonez al trezoreriei. Detalii mai precise nu au fost făcute publice.

Premierul bulgar Boyko Borisov a fost invitat de preşedintele rus Vladimir Putin la ceremonia de începere a construcţiei gazoductului rus South Stream, care va avea loc pe 7 decembrie în Anapa, un oraş rusesc de pe litoralul Mării Negre, scrie Novinite. Invitaţia este adresată şi ministrului bulgar al economiei Delyan Dobrev şi preşedintelui grupului Bulgarian Energy Holding Mihail Andonov. Putin va încerca probabil să obţină participarea oficialilor de rang înalt din toate ţările implicate în proiect. Luna aceasta, Bulgaria şi Rusia vor semna contractul privind South Stream şi un nou contract pentru livrarea gazelor, care va fi valabil şase ani şi va prevedea condiţii mai blânde şi preţuri mai mici pentru Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO