Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2013, 19:30 58

Guvernul bulgar va face tot posibilul pentru a salva compania naţională de căi ferate, confruntată cu probleme financiare, fără a recurge la noi concedieri, a declarat ministrul transporturilor Danail Papazov, citat de agenţia Novinite. Afirmaţiile vin după ce ministrul s-a întâlnit cu muncitorii feroviari cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la înfiinţarea companiei de căi ferate (BDZ). El a asigurat că guvernul nu intenţionează să continue campania de concedieri începută de guvernul anterior. Însă ministrul a adăugat că planurile de restructurare a companiei vor fi elaborate în următoarele luni. Papazov a sugerat anterior că privatizarea este o opţiune. În septembrie, Ministerul Transporturilor va cere o întâlnire cu toţi creditorii BDZ pentru a negocia restructurarea şi amânarea plăţii împrumuturilor companiei. Creditele contractate de BDZ se situează la 750 milioane leva (383,4 milioane euro), din care 175 milioane leva (89,4 milioane euro) reprezintă datorii cu întârziere la plată.

Polonia va ajunge să se confrunte cu deficite de energie electrică în 2016-2017 din cauza capacităţii insuficiente de generare şi a creşterii cererii, se arată într-un raport al Ministerului Economiei, citat de Warsaw Business Journal. Deficitul de energie va fi cel mai mare în iarna anului 2017. Ministerul avertizează că până la sfârşitul acelui an va trebui închisă o capacitate de generare de 4,4 GW. Operatorul reţelei naţionale de distribuţie, PSE, intenţionează să folosească măsuri precum creşterea capacităţii de rezervă, grăbirea lucrărilor de mentenanţă şi majorarea importurilor pentru a mări cantitatea de energie. Cu toate acestea, pericolul întreruperii alimentării este cât se poate de real, atenţionează ministerul.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO