Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

06.07.2012, 00:01 82

Primul aeroport din Polonia construit special pentru companiile aeriene low-cost, Modlin, va deveni operaţional de la mijlocul acestei luni, decolarea de inaugurare fiind programată pentru 16 iulie, scrie Warsaw Business Journal. Până în prezent, companiile Ryanair şi Wizz Air au ales noul aeroport pentru desfăşurarea activităţii. Edyta Mikolajczyk, purtătorul de cuvânt al aerodromului, a afirmat că Modlin "are un potenţial imens", având în vedere că polonezii încă nu zboară atât de des precum alţi europeni. Aeroportul este situat la 40 km de Varşovia şi a fost construit în locul unui fost aerodrom militar, pista având o lungime de 2.500 m. Modlin va avea o capacitate anuală de două milioane pasageri.

Guvernul polonez intenţionează să acorde asistenţă companiilor de construcţii din ţară care au dificultăţi financiare prin intermediul agenţiei guvernamentale pentru dezvoltare industrială ARP şi al băncii de stat BGK, a declarat vicepremierul Waldemar Pawlak pentru agenţia PAP, scrie Warsaw Voice. El a menţionat că este important ca Polonia să "intervină şi să ofere suport pentru procesele de restructurare" şi a adăugat că "eliminarea necontrolată a unor companii atât de mari precum PBG ar putea duce la destabilizarea sectorului de construcţii şi a celui financiar". PBG este al treilea constructor ca mărime din Polonia. Acesta a participat la construirea stadioanelor pentru Campionatul European de Fotbal Euro 2012, dar a intrat recent în faliment.

Celmai mare retailer din Marea Britanie, Tesco, a lansat primul său magazin online pe piaţa din Polonia, scrie Warsaw Business Journal. La început, serviciul va fi disponibil pentru clienţii din capitala poloneză, Varşovia, şi din apropierea acesteia, urmând a fi extins în luna iulie şi în oraşul Wroclaw, iar la sfârşitul anului şi în alte şase-opt oraşe poloneze. Preţurile vor fi aceleaşi ca în magazinele tradiţionale ale lanţului britanic de supermarketuri, iar clienţii vor putea plăti produsele cu cardul bancar pe site-ul Tesco sau la livrare. Tesco este al doilea lanţ de supermarketuri ca mărime din Polonia după cel al francezilor de la Auchan, care a lansat şi el un magazin online. Până în prezent, cumpărăturile online de alimente erau o nişă a pieţei, aceste servicii fiind oferite de magazine online de dimensiuni reduse precum Frisco.pl sau Fresh24.pl. Pe piaţa din Marea Britanie Tesco vinde produse de peste două miliarde de lire sterline (2,49 miliarde euro) anual pe internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO