Business Internaţional

Ştiri pe scurt Europa de Est

Autor: Ioana Nita

14.03.2013, 00:00 77

Preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev a emis ieri un decret pentru numirea unui guvern interimar condus de fostul ambasador în Franţa Marin Raikov, scrie Novinite. Marin Raikov va conduce guvernul interimar până la alegerile din data de 12 mai şi va fi de asemenea şi ministru de externe. Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso l-a felicitat pe noul premier şi a menţionat că instituţia pe care o conduce are încredere în capacitatea guvernului interimar al lui Raikov de a ghida ţara până la alegerile din mai. „Este important ca noul guvern să asigure stabilitate economică şi politică”, a spus Barroso.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi-a nominalizat consilierul-şef pe teme economice Elvira Nabiullina pentru conducerea băncii centrale. Aceasta va deveni astfel prima femeie guvernator din cadrul grupului G8 al celor mai industrializate state ale lumii, scrie agenţia Thomson Reuters. Nabiullina, 49 de ani, a fost ministru al economiei în perioada 2009-2009, marcată de criza financiară globală şi reprezintă o alegere de compromis după ce Putin a exclus varianta de a numi un om din interiorul băncii centrale pentru a-l înlocui pe Serghei Ignatiev, care se retrage în luna iunie de la conducerea instituţiei după 11 ani de activitate. Fiindcă nu are experienţă pe politică monetară, Nabiullina a solicitat ca Ignatiev să rămână în cadrul instituţiei în funcţia de consilier. Alexei Uliukaiev, viceguvernatorul, era cel mai potrivit candidat succesor al lui Ignatiev, însă Nabiullina a fost aleasă pentru că este mult mai probabil să cedeze presiunilor privind relaxarea politicii monetare. Analiştii pun însă la îndoială capacitatea consilierului prezidenţial de a menţine inflaţia sub control. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO