Business Internaţional

SUA şi China îşi duc războiul pentru supremaţie comercială în Africa

SUA şi China îşi duc războiul pentru supremaţie...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2018, 00:05 629

Ceea ce pare a fi un război comercial între SUA şi Rwanda, una dintre cele mai mici ţări din Africa, ascunde o rivalitate între SUA şi China, scrie Deutsche Welle.

Contrabanda cu haine second hand din Rwanda este în creştere puternică, iar aceasta ca urmare a majorării tarifelor pentru textile de la 0,20 $ la 2,50 $ pe kg de către guvernul ţării. Tarifele ridicate sunt parte a unei strategii de întărire a industriei textile locale. În prezent, producţia locală nu poate concura cu calitatea şi preţul hainelor vechi din Vest. În 2015, statele Comunităţii Est Africane (EAC) au decis să interzică importul de astfel de haine din 2019.

Astăzi, Rwanda este singurul stat care respectă planul. Statele Unite au fost cele care au făcut celelalte ţări să se răzgândească, încercând de asemenea să schimbe intenţiile Rwandei. După luni de avertismente, preşedintele american Donald Trump a suspendat în cele din urmă beneficiile duty-free pentru hainele din Rwanda pe 31 iulie. Aceste beneficii fuseseră decise ca parte a unui acord de comerţ liber încheiat între EAC şi SUA. După ce Rwanda şi-a crescut tarifele la importurile de haine second-hand, SUA a anunţat că această măsură pune în dificultate industria americană a hainelor uzate.

De ce i-ar păsa unuia dintre cele mai puternice state din lume de hainele second-hand dintr-una din cele mai mici ţări din Africa? Un motiv este legat de bani: comerţul cu astfel de produse este un business major în estul Africii. Deşi mulţi din Vest îşi donează hainele uzate, acestea sunt mai apoi comercializate.

Unii spun că interdicţia asupra importurilor va creşte importurile de textile din China, potrivit lui Helmut Asche, de la Johannes Gutenberg University Mainz din Germania.

O analiză a USAID arată că marele câştigător va fi China şi că importurile de haine chinezeşti reprezintă adevărata ameninţare la adresa industriei textile est-africane.

În ianuarie 2017, New York Times publica o listă de întrebări având legătură cu Africa adresate de echipa Trump Departamentului de Stat. Printre acestea: ìCum concurează companiile americane cu cele din alte ţări în Africa? Pierdem teren în faţa chinezilorî.

Întrebarea reflectă rivalitatea dintre cele două mari puteri pe scena mondială şi pe cel mai mare continent al lumii. Potrivit China-Africa Research Initiative, China a depăşit SUA ca cele mai important partener al Africii în 2009. Exporturile chineze către Africa au atins 103 mld $ în 2015, în timp ce exporturile americane s-au situat la numai 27 miliarde de dolari.

“Din această perspectivă, un război comercial între SUA şi China ar putea avea de fapt loc în şările africane, investitorii chinezi folosind Africa drept modalitate de a ajunge pe piaţa americană”, remarcă Francis Owusu, profesor la Iowa State University.

În timp ce interdicţia viitoare privind importurile de haine second-hand schimbă deja dinamica industriei textile din Rwanda, suspendarea beneficiilor comerciale nu va afecta probabil economia Rwandei foarte mult. Iar, potrivit guvernului ţării, companiile afectate caută deja clienţi europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO