Business Internaţional

Ţara în care se vând poliţe de asigurare pentru poluare

Ţara în care se vând poliţe de asigurare pentru poluare

Autor: Octavian Calei

22.03.2014, 17:19 248

Companiile chineze au început să vândă poliţe de asigurare pentru turişti pentru riscuri legate de calitatea aerului din principalele oraşe poluate ale Chinei, relatează AFP.

Cea mai mare agenţie de turism online din China, Ctrip.com şi cel mai important asigurator, Ping An, au început să vândă asigurări pentru poluare, titrează China Daily.

Ideea a apărut în contextul în care vaste zone din China sunt acoperite de nori de poluare destul de frecvent, spre frustrarea tot mai mare a locuitorilor care cer guvernanţilor să confrunte situaţia de urgenţă după ani de ignorare.

Schema de asigurarea prevede în schimbul unei sume cuprinse între 10 şi 15 yuani (1-2 euro) acordarea unei despăgubiri de 50 de yuani (6 euro) pe zi turiştilor care sunt expuşi norilor de poluare. Condiţia este ca vizitatorii să îşi fi achiziţionat un tur de 3-7 zile prin siteul Ctrip.

Asigurarea acoperă în prezent numai şase mari oraşe unde standardele variază. În Beihing şi Xian indexul poluării aerului trebuie să depăşească pragul de 200 însă măsurătorile din aceste oraşe depăşesc de multe ori limitele critice.

„Primele încasate nu sunt investite în combaterea poluării. Aş dori ca banii să fie folosiţi în scopuri mai bune”, a spus Tian Yiyi, un reprezentant de vânzări. Un alt tehnician, Qian Yigang, a adăugat că oamenii călătoresc pentru un timp de calitate şi dacă dispoziţia lor este stricată de condiţiile atmosferice neprielnice, banii nu pot repara situaţia.

Furia populaţiei a atins cote maxime în prima lună a anului când un nor „apocaliptic” a învăluit capitala într-o ceaţă deasă iar măsurătorile au indicat depăşirea cu peste 40 de ori standardele ONU pentru calitatea aerului. Imagini cutremurătoare s-au răspândit în toată lumea în urma evenimentului.

Chen Guangbiao, un miliardar din industria de reciclări, a atras atenţia după „aerpocalipsă” oferind spre vânzare butelii cu aer curat.

În luna decembrie 2013 s-a deschis în Chengdu o clinică pentru tratarea problemelor cauzate de poluare. În primele 10 zile au trecut peste 100 de pacienţi pragul spitalului cu simptome de gât uscat, tuse şi guturai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO